30 | 03 | 2017

Regionalna konferencija o suradnji između organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog prava i regulatornih tijela održana u Zagrebu

Foto: Julien Duval za HDS ZAMP

U suorganizaciji Svjetske konfederacije društava autora i skladatelja CISAC i Hrvatskog društva skladatelja u Zagrebu su se 23. ožujka 2017. na konferenciji o suradnji između organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog prava i regulatornih tijela u tom području okupili predstavnici organizacija i regulatornih tijela iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Na konferenciji su, uz generalnog direktora CISAC-a, Gadija Orona, sudjelovali čelni ljudi organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskih prava kao i nadležnih regulatornih državnih tijela (ministarstava kulture odnosno zavoda za intelektualno vlasništvo) iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Konferenciju je posjetila te s prigodno obratila sudionicima ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

Sudionicima konferencije su se obratili Gadi Oron, generalni direktor CISAC-a, u ime suorganizatora, Hrvatskog društva skladatelja i njegove stručne službe ZAMP-a Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a, i Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, te u ime Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske Ljiljana Kuterovac, ravnateljica.

Na konferenciji su prikazani podaci i informacije o djelovanju i aktivnostima CISAC-a odnosno organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskih prava udruženih u ovu organizaciju, raspravljalo se o implementaciji i očekivanim učincima Direktive Europske unije o kolektivnom ostvarivanju prava, te su razmijenjena iskustva o suradnji između kolektivnih organizacija i regulatornih tijela u zemljama sudionicama konferencije. Zaključci konferencije upućuju na to da je uloga kreativnih stvaratelja i kreativnih djelatnosti (industrija) iznimno važna u kulturnoj i ekonomskoj sferi društva i to zbog njihove važne uloge u gospodarstvu kao značajnih pokretača digitalne ekonomije, da je potrebno daljnje jačanje suradnje između regulatora i organizacija za kolektivno ostvarivanje prava u regiji u cilju postizanja učinkovitog funkcioniranja sustava kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava  da posebnu pažnju treba posvetiti ostvarivanju prava kreativnih stvaratelja i kreativnih djelatnosti (industrija) u svim umjetničkim područjima te osobito u kontekstu korištenja autorskih djela u digitalnom svijetu.

 

Ispiši stranicu