23 | 04 | 2018

Svjetski dan intelektualnog vlasništva – 26. travnja 2018.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva – 26. travnja 2018.


Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) i ove godine prigodno obilježava Svjetski dan intelektualnog vlasništva (26. travnja), pod ovogodišnjim motom Snaga promjene: Inovativne i kreativne žene. Temom ovogodišnjeg obilježavanja skreće se pozornost javnosti na kreativni i inovativni doprinos žena društvenom napretku te njihova postignuća u području znanosti, tehnologije, umjetnosti i poslovanju, kao i na ključnu ulogu sustava intelektualnog vlasništva kao potpore realizaciji njihovih ideja kroz autorska djela ili nove proizvode na tržištu.

DZIV prigodno obilježava ovaj dan u razdoblju od 18. do 26. travnja 2018. godine nizom aktivnosti namijenjenih popularizaciji inovacija i kreativnosti te intelektualnog vlasništva, kao što su nagradni natječaji, radionice, prigodni informativni sadržaji te javni okrugli stol otvoren za građanstvo. Vrhunac obilježavanja planira se 26. travnja 2018. godine, prema sljedećem programu: 

Četvrtak, 26. travnja 2018.

10:00 - 18:00  Svjetski dan intelektualnog vlasništva  u INCENTIV-u 
14:30 - 15:30 
Otvorenje izložbe pristiglih učeničkih radova i dodjela nagrade autorima ukupno najboljeg rada na natječaju „Inovacija za bolji život“ za učenike osnovnih i srednjih škola. Za ukupno najbolji rad odabran je video rad „Vučetićeva inovacija za bolji život“ autori kojega su učenici O.Š. Hvar: Nura Bićanić, Karlo Domančić i Una Vekić.
Više o dobitnicima 

Mjesto održavanja: Informacijski centar za intelektualno vlasništvo DZIV-a (INCENTIV), Ulica grada Vukovara 78, Zagreb


16:00 - 19:00   Radionice o intelektualnom vlasništvu za djecu i mlade - članove udruge za darovitost DAR
Suorganizacija: Udruga za darovitost DAR
Mjesto održavanja: Informacijski centar intelektualnog vlasništva DZIV-a (INCENTIV), Ulica grada Vukovara 78, Zagreb


17:00 – 19:00  Javni okrugli stol „Snaga promjene: Inovativne i kreativne žene“
Tema: Žene kao nositelji pozitivnih promjena u društvu. O mogućnostima (i zaprekama) doprinosa inovativnih i kreativnih žena ekonomskom i kulturnom razvitku u Hrvatskoj. Na okruglom stolu sudjeluju uspješne poduzetnice, inovatorice i autorice u području kreativnih industrija.

Uvodna riječ:
Guillaume Colin
, Ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj
Ljiljana Kuterovac, Ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo
Milka Kosanović, Direktorica odnosa s članstvom, Hrvatska udruga poslodavaca

Sudionice okruglog stola: Vlasta Pojatina (znanstvenica, inovatorica, poduzetnica „Olival“), Anet Režek Jambrak (znanstvenica, Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Ivana Nikolić Popović (predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija), Đurđica Vorkapić (modna dizajnerica i inovatorica „Hippy Garden“)
Moderatorica: Lara Antić Prskalo
Mjesto održavanja: Medijateka, Preradovićeva 5, Zagreb
Program Okruglog stola

Objava  nagradnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola za najbolji literarni rad, video rad, skladbu, likovni rad ili strip na temu: „Original je uvijek bolji“ o tome zašto je važno poštivati  intelektualno vlasništvo (natječaj će biti otvoren do 30. studenoga 2018.). 
 

Natječaj će biti objavljen 26. travnja na mrežnim stranicama i servisima koje održava DZIV – na internetskoj stranici DZIV-a, internetskom portalu nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva i pratećim Facebook i Twitter stranicama, kao i u medijima.

Cjelokupni program obilježavanja

Priopćenje za medije


 

O Svjetskom danu intelektualnog vlasništva


Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization - WIPO) kao specijalizirane agencije UN-a za globalno promicanje zaštite intelektualnog vlasništva i suradnju u ovom području. Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se od 2000. godine 26. travnja, na dan kada je 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Obilježavanjem ovog datuma organizacijom prigodnih promotivnih, edukativnih i informativnih aktivnosti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, potiče se javna svijest o značenju intelektualnog vlasništva u svakodnevnom životu i modernom društva te u promicanju kreativnosti i inovativnosti. Državni zavod za intelektualno vlasništvo i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava ovaj dan te time ističe ulogu sustava zaštite intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog te ukupnog društvenog razvitka.

Za sve dodatne informacije i materijale možete se obratiti voditeljici Samostalne službe za izobrazbu, promicanje i razvoj primjene intelektualnog vlasništva DZIV-a gđi Tanji Milović (tel. 099 2703510, e-pošta: tmilovic@dziv.hr).

 

Ispiši stranicu