26 | 04 | 2017

Svjetski dan intelektualnog vlasništva – 26. travnja 2017.


Državni zavod za intelektualno vlasništvo tradicionalno nizom prigodnih aktivnosti obilježava 26. travnja – Svjetski dan intelektualnog vlasništva.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo a obilježavanjem ovog dana potiče se javna svijest o značenju intelektualnog vlasništva u svakodnevnom životu i modernom društva te u promicanju kreativnosti i inovativnosti.

Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se pod motom Inovacije unaprjeđuju život i posvećen je podsjećanju na izniman doprinos inovacija povećanju kvalitete svakodnevnog  života, na inovatore koji svojom domišljatošću i hrabrim iskoracima donose pozitivne promjene, te na ulogu intelektualnog vlasništva u osiguravanju poticaja za stvaranje inovacija.

Državni zavod za intelektualno vlasništvo će od 24. do 26. travnja nizom prigodnih aktivnosti namijenjenih javnosti obilježiti ovaj praznik intelektualnog vlasništva kako bi istakao njegovu ulogu kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i ukupnog društvenog razvitka. U nastavku donosimo program događanja.

24. - 26. travnja 2017.

Nagradni natječaj na Facebook stranici Stop krivotvorinama i piratstvu

NAGRADNI NATJEČAJ 1:

Povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva nagrađujemo 5 najbržih točnih odgovora u prepoznavanje izuma hrvatskih izumitelja.

NAGRADNI NATJEČAJ 2:

Povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva nagrađujemo 3 najoriginalnija i najkreativnija odgovora na pitanje koje su inovacije po vašem mišljenju ponajviše unaprijedile svakodnevni život.

Nagrade:        

  • 10 DVD-ova s patentima Nikole Tesle
  • 5 ulaznica za predstavu Priroda i društvo (Zagrebačko kazalište mladih, 7.svibnja)
  • 10 glazbenih CD-ova domaćih i stranih izvođača

26. travnja 2017.

08:00 - 18:00       Dan otvorenih vrata Informacijskog centra za intelektualno vlasništvo (INCENTIV) i knjižnice DZIV-a (informacije o intelektualnom vlasništvu za zainteresiranu javnost i građanstvo)

Mjesto održavanja: Informacijski centar za intelektualno vlasništvo DZIV-a (INCENTIV), Ulica grada Vukovara 78, Zagreb


14:00 – 16:00      Javni okrugli stol „Inovacije unaprjeđuju život“

Istaknuti hrvatski znanstvenici, stručnjaci i inovatori koji se bave inovacijskim djelatnostima u područjima od osobitog značaja za unaprjeđenje života (kao što su zdravlje i medicina, lijekovi i medicinski proizvodi, robotika, informacijske tehnologije, proizvodi iz svakodnevnog života) a koji su i sami dali značajan doprinos inovacijama u tim područjima razgovarat će o svojim iskustvima, ulozi intelektualnog vlasništva u poticanju i komercijalizaciji inovacija, izazovima hrvatskog inovacijskog eko-sustava i mogućnosti njegovog unaprjeđenja te suradnji znanstvenoistraživačkih i akademskih institucija, malih i srednjih poduzeća i industrije u području inovacija.

Mjesto održavanja: Velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2, Zagreb
Program okruglog stola

 

18:00 – 19:00      Radionica „Inovacije unaprjeđuju život“ za članove Udruge za darovitost DAR

Radionica o kreativnosti i inovativnosti te zaštiti patenta, žiga i autorskog prava uz prikazivanje WIPO-vih crtanih filmova, interaktivnu radionicu te kviz provjere znanja namijenjena je učenicima nižih razreda osnovne škole.
Omogućen je Live Stream radionice.

Mjesto održavanja: Informacijski centar za intelektualno vlasništvo DZIV-a (INCENTIV), Ulica grada Vukovara 78, Zagreb
Program radionice


Objava nagradnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola za najbolji literarni rad, video rad, skladbu, likovni rad ili strip na temu: „Inovacije unaprjeđuju život “ (koji će biti otvoren za prijavu radova do 30. studenoga 2017.) i najava narednih događanja u  okviru projekta  Dan intelektualnog vlasništva za djecu u organizaciji DZIV-a i partnerskih orgnaizacija.

Natječaj će biti objavljen 26. travnja na mrežnim stranicama i servisima koje održava DZIV - internetskoj stranici DZIV-a, internetskom portalu nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva i pratećim Facebook i Twitter stranicama, kao i u medijima.


O Svjetskom danu intelektualnog vlasništva

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization -  WIPO) kao specijalizirane agencije UN-a za globalno promicanje zaštite intelektualnog vlasništva i suradnju u ovom području. Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se od 2000. godine 26. travnja, na dan kada je 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Obilježavanjem ovog datuma organizacijom prigodnih promotivnih, edukativnih i informativnih aktivnosti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, potiče se javna svijest o značenju intelektualnog vlasništva u svakodnevnom životu i modernom društva te u promicanju kreativnosti i inovativnosti. Državni zavod za intelektualno vlasništvo i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava ovaj dan te time ističe ulogu sustava zaštite intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog te ukupnog društvenog razvitka.

 

Ispiši stranicu