06 | 06 | 2018

Svjetski dan borbe protiv krivotvorina, 6.lipnja 2018.

Svjetski dan borbe protiv krivotvorina, 6.lipnja 2018.

Povodom Svjetskog dan borbe protiv krivotvorina, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je Objedinjeno Izvješće o povredama prava intelektualnog vlasništva za 2018. godinu.

U proteklih pet godina EUIPO prati gospodarski trošak krivotvorenja u sektorima za koje je poznato da su osjetljivi na povrede prava intelektualnog vlasništva. U novom istraživanju koje je proveo EUIPO pokazalo se da se svake godine zbog krivotvorenja u 13 gospodarskih sektora izgubi 60 milijardi eura, što čini 7,5 % njihovih prihoda od prodaje, što je posljedica prisutnosti krivotvorenih proizvoda* na tržištu. Akumulirani gubici iznose 116 eura po građaninu EU-a godišnje. Budući da zakoniti proizvođači proizvode manje nego što bi proizvodili kad ne bi bilo krivotvorenja, pa zapošljavaju i manje radnika, u tim se sektorima izravno gubi i 434 000 radnih mjesta.

U izvješću se procjenjuje da se godišnje u Hrvatskoj u predmetnih 13 sektora zbog krivotvorenja gubi 12,6 % izravne prodaje. To godišnje iznosi oko 398 milijuna eura (3 milijarde kn), odnosno 94 eura (716 kn) po stanovniku Hrvatske. Trinaest sektora u kojima je provedeno istraživanje jesu: kozmetika i osobna njega; odjeća, obuća i modni dodaci; sportski proizvodi; igračke i igre; nakit i satovi; ručne torbice i prtljaga; snimljena glazba; žestoka pića i vino; lijekovi; pesticidi; pametni telefoni, akumulatori i gume.

*Krivotvorenim proizvodom smatra se svaki onaj proizvod, uključujući i njegovu ambalažu, koji je bez odobrenja nositelja prava na žig označen jednakim žigom ili žigom koji se od njega bitno ne razlikuje, i koji time povrjeđuje prava nositelja toga žiga.

Izvršni sažetak Izvješća

Infografike 

O Svjetskom danu borbe protiv krivotvorina

Svjetski dan borbe protiv krivotvorina obilježava se od 1998. godine u lipnju svake godine na inicijativu Svjetske mreže protiv krivotvorina (Global Anti-Counterfeiting Network (GACG)) kako bi se podigla javna svijest o šteti koja nastaje krivotvorenjem.