09 | 10 | 2018

Polaganje isprave o ratifikaciji Marakeškog ugovora

Polaganje isprave o ratifikaciji Marakeškog ugovora

Izvor: www.flickr.com/wipo, ©WIPO 2018. Foto: Violaine Martin

Tijekom 58. godišnjeg zasjedanja skupština Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) koje je održano u sjedištu WIPO-a u Ženevi u razdoblju od 24. rujna do 2. listopada 2018. godine izvršeno je u ime Europske unije polaganje isprave o ratifikaciji Marakeškog ugovora o olakšanju pristupa objavljenim djelima za osobe koje su slijepe, koje imaju oštećenje vida ili imaju drugih poteškoća u korištenju tiskanim materijalima (skraćeno: Marakeški ugovor). 

Marakeški ugovor usvojen je na Diplomatskoj konferenciji u Marakešu, 27. srpnja 2013. godine, pod okriljem WIPO-a, a stupio je na snagu 30. rujna 2016. godine, budući da je ratificiran od strane 20 država. Ugovorom se od država koje su stranke ugovora zahtijeva da u svojim nacionalnim zakonima propišu iznimke ili ograničenja od autorskog i srodnih prava u korist slijepih osoba i osoba s oštećenjem vida ili drugim poteškoćama zbog kojih se ne mogu služiti tiskom, s ciljem osiguravanja veće dostupnosti djela u formatima prilagođenim potrebama predmetnih kategorija korisnika (primjerice, tekstova pisanih Brailleovim pismom, uvećanim fontom slova, prilagođenih e-knjiga, zvučnih knjiga i sl.). Državama strankama tog ugovora omogućava se međusobna prekogranična razmjena primjeraka u pristupačnom formatu kao i drugog tiskanog materijala za potrebe korisnika. 

Polaganjem isprave o ratifikaciji Marakeškog ugovora države članice EU-a pridružile su se drugim državama strankama tog ugovora, čiji ukupni broj sada iznosi 70. Marakeški ugovor stupit će na snagu u svim državama članicama Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj, 1. siječnja 2019. godine. 

Više o polaganju isprave o ratifikaciji Marakeškog ugovora od strane Europske unije možete pročitati na sljedećoj poveznici.