03 | 12 | 2019

Europska unija pristupila Ženevskom aktu Lisabonskog sporazuma o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla

Europska unija pristupila Ženevskom aktu Lisabonskog sporazuma o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla

Izvor: www.flickr.com/wipo, ©WIPO 2019. Foto: Pierre Albouy

Dana 26. studenoga 2019. polaganjem isprave o pridruživanju u Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organisation, WIPO) u Ženevi, učinjen je posljednji korak u pristupanju Europske unije (EU) Ženevskom aktu Lisabonskog sporazuma o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla (Ženevski akt) koji će stupiti na snagu krajem veljače 2020.

Temeljni Lisabonski sporazum za zaštitu oznaka izvornosti i njihovu međunarodnu registraciju od 31. listopada 1958. (Lisabonski sporazum) ugovor je kojim upravlja WIPO i čije ugovorne stranke čini 30 država članica, uključujući sedam država članica EU-a.

Ženevski akt koji je usvojen je 20. svibnja 2015. u  postupku revizije Lisabonskog sporazuma normira međunarodnu registraciju oznaka izvornosti, ali i oznaka zemljopisnog podrijetla kroz jedinstveni postupak registracije pri WIPO-u i omogućuje i međunarodnim organizacijama, uključujući Europsku uniju, da postanu ugovorne stranke.  

Ugovorne stranke navedenih međunarodnih ugovora dužne su na svojim državnim područjima zaštititi oznake izvornosti i oznake zemljopisnog podrijetla proizvoda drugih ugovornih stranaka koje su priznate i zaštićene kao takve u zemlji podrijetla i registrirane u Međunarodnom uredu WIPO-a.

Više informacija dostupno je putem sljedeće poveznice.