Kako ostvariti zaštitu u inozemstvu?

Isključiva prava koja proizlaze iz zaštite izuma vrijede prema teritorijalnom principu, tj. samo na teritoriju zemlje u kojoj je to pravo priznato odnosno registrirano.

Primjerice, prijava patenta podnesena Zavodu odnosi samo na stjecanje zaštite u Republici Hrvatskoj. Patentna prava u drugim državama mogu se steći bilo na temelju prijave patenta u svakoj zemlji posebno bilo kroz neki od sustava regionalne zaštite ili putem međunarodne prijave patenta. Kada želite zatražiti patent u više od 3-4 zemlje, obično je isplativije koristiti neki od regionalnih ili međunarodni sustav.

Prijava patenta u drugim zemljama mora se također podnijeti prije bilo kakvog otkrivanja izuma u javnosti, kako bi se sačuvala novost izuma.

Prilikom podnošenja prijave u inozemstvu moguće je zadržati datum podnošenja prve prijave, te tako ostvariti tzv. pravo prvenstva. To je moguće učiniti samo u roku od 12 mjeseci od datuma podnošenja prve prijave (tj. prijave u prvoj zemlji prijave) ili izlaganja, pozivom na datum i broj prve prijave ili izlaganja.