Troškovi

Za stjecanje i održavanje u vrijednosti patenta ili uporabnog modela u Hrvatskoj plaćaju se naknade troškova upravnoga postupka u skladu sa Zakonom o naknadama u području intelektualnog vlasništva i Uredbom o naknadama za postupke u području intelektualnog vlasništva i stručne usluge Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Tijekom postupka po prijavama za priznanje patenta, registraciju uporabnog modela ili izdavanje svjedodžbe o dodatnoj zaštiti potrebno je platiti propisane naknade troškova bilo prilikom podnošenja zahtjeva ili nekog podneska Zavodu ili temeljem poziva Zavoda.

Navedenim su propisima predviđene brojne olakšice, koje bitno smanjuju sveukupne troškove vezane uz postupak zaštite izuma  u Republici Hrvatskoj.

Tako pojedine kategorije obveznika imaju pravo na plaćanje umanjenih  naknada troškova upravnog postupka (plaćaju 25% od propisanih iznosa), dok podnositelji prijava koji su ujedno i izumitelji plaćaju pojedine pristojbe odnosno troškove u iznosima umanjenim za 50%.

Osim toga, posebna se olakšica predviđa za podnošenje prijave elektroničkim putem, korištenjem usluge e-Prijava, odnosno za podnošenje prijave u digitalnom obliku, kada se troškovi umanjuju za 50%.

Općenito 

Uputa za ostvarivanje prava na plaćanje umanjene naknade

Letak "PRIMJER POPUNJENIH UPLATNICA"  za postupke priznanja prava

Letak "PRIMJER POPUNJENIH UPLATNICA"  za informacijske usluge i publikacije 

Aplikacija za generiranje POZIVA NA BROJ

 

Patenti 

Letak PATENTI - popis osnovnih troškova

Letak UPORABNI MODELI - popis osnovnih troškova

Letak SVJEDODŽBA O DODATNOJ ZAŠTITI - popis osnovnih troškova

Pregled troškova