26 | 06 | 2012

U Dubrovniku održan Šesti godišnji sastanak o suradnji Europske patentne organizacije i država članica

U Dubrovniku održan Šesti godišnji sastanak o suradnji Europske patentne organizacije i država članica


Ovogodišnji Šesti godišnji sastanak o suradnji s državama članicama Europske patentne organizacije (EPO-a) održan je u Dubrovniku od 18. do 19. lipnja 2012. godine uz domaćinstvo Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo kao predstavnika zemlje domaćina.

Kao samostalna međunarodna organizacija Europska patentna organizacija okuplja 38 zemalja potpisnica Europske patentne konvencije, što uključuje i sve članice Europske unije, a Republika Hrvatska punopravna je članica te organizacije od 1. siječnja 2008. godine.

Na ovogodišnjem sastanku raspravljano je o provedbi novog strateškog  okvira za suradnju (Cooperation Roadmap 2012-2015) te budućim projektima i inicijativama za suradnju u okviru Europske patentne mreže koju čini Europski patentni ured i nacionalni uredi za intelektualno vlasništvo zemalja članica. Najznačajniji projekti suradnje provodit će se u području zajedničke stručne obuke zaposlenika nacionalnih ureda i drugih nacionalnih stručnjaka u području patenata, razvoja primjene informacijskih tehnologija i interoperabilnosti informacijskih sustava, razvoja usluga iz područja patentnih informacija, te razvoja sustava strojnog prevođenja patentnih dokumenata na nacionalne jezike zemalja članica. Svi projekti suradnje temeljit će se na potrebama i zajedničkim interesima nacionalnih ureda za intelektualno vlasništvo, kojima će EPO pružiti odgovarajuću stručnu i financijsku pomoć.

Uz postignute rezultate na daljnjem razvoju suradnje zemalja članica EPO-a, uspješna organizacija ovog sastanka pridonijela je promicanju uloge i mjesta Republike Hrvatske u Europi te jačanju bilateralne i regionalne suradnje.