06 | 08 | 2012

Diplomatska konferencija o zaštiti audiovizualnih izvedaba

Diplomatska konferencija o zaštiti audiovizualnih izvedaba

Foto: WIPO, Flickr

U razdoblju od 20. do 26. lipnja 2012., u organizaciji Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), u Pekingu je održana Diplomatska konferencija o zaštiti audiovizualnih izvedaba. Cilj Diplomatske konferencije bio je usvajanje Ugovora o audiovizualnim izvedbama.

Na Diplomatskoj konferenciji sudjelovalo je oko 700 delegata iz 156 zemalja članica WIPO-a, 6 međunarodnih organizacija i 45 nevladinih organizacija. Po broju učesnika to je, do sada, najbrojnija Diplomatska konferencija koju je organizirao WIPO.

Diplomatska konferencija je završena uspješno - zemlje članice WIPO-a usvojile su tekst Ugovora i sve dogovorene izjave koje se odnose na Ugovor. Od nazočnih zemalja članica WIPO - 134 zemlje, među kojima je bila i Republika Hrvatska, potpisale su Završni akt Ugovora, dok je 48 zemalja potpisalo izjavu o pristupanju Ugovoru.

U delegaciji RH na koferenciji je kao predstavnica Zavoda sudjelovala gđa. Tajana Tomić, načelnica Odjela za autorsko i srodna prava.

Prema riječima glavnog direktora WIPO-a, gospodina Francisa Gurryja, zaključivanje Pekinškog ugovora "značajna je prekretnica u popunjavanju praznine koja je dugo postojala kada je riječ o međunarodnoj zaštiti glumaca”, te  međunarodni sustav autorskog prava neće više diskriminirati jednu kategoriju umjetnika izvođača u odnosu na druge.