17 | 01 | 2013

Priopćenje OHIM-a u vezi predstojećeg pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji

Priopćenje OHIM-a u vezi predstojećeg pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji


Povodom predstojećeg pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji predsjednik Ureda za harmonizaciju na unutarnjem tržištu pred kojim se registriraju žigovi Zajednice i dizajn Zajednice (Office for Harmonization in the Internal Market (Trade Marks and Designs) OHIM), g. António Campinos, 12. prosinca 2012. godine izdao je priopćenje vezano uz proširenje Europske unije na Republiku Hrvatsku.

U navedenom se priopćenju posebno ističe da će se trenutkom pristupa proširiti učinci  žigova i dizajna Zajednice na područje Republike Hrvatske. Također se ukazuje na izuzetak u pogledu prava na prigovor koje je s tim u vezi uspostavljeno sukladno članku 159a (3) Uredbe o žigu Zajednice, a prema kojem se i na sve prijave žiga Zajednice podnesene od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine može uložiti prigovor na osnovi nekog ranijeg prava iz Republike Hrvatske. Nadalje, od trenutka pristupa biti će moguće prijavu žiga i dizajna Zajednice podnijeti i na hrvatskom jeziku.

Detaljne posljedice proširenja u pogledu postupaka pred OHIM-om posebno su obrađene u Priručniku OHIM-a, dio A, poglavlje 9.