13 | 03 | 2013

U Zagrebu održan subregionalni Seminar o Ugovoru o suradnji na području patenata (PCT)

U Zagrebu održan subregionalni Seminar o Ugovoru o suradnji na području patenata (PCT)


Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo (DZIV) organizirala je 12. ožujka 2013. godine subregionalni Seminar o Ugovoru o suradnji na području patenata (PCT). Sudionici Seminara, pored predstavnika DZIV-a, bili su predstavnici ureda za intelektualno vlasništvo iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bugarske. Osim njih, Seminaru su prisustvovali predstavnici sveučilišta i znanstvenih ustanova, zatim predstavnici Poslovnog inovacijskog centra Hrvatske (BICRO), Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, te zastupnici.

Predavači iz WIPO-a, gđa Silvija Trpkovska (Odsjek za suradnju s uredima, Odjel za međunarodnu suradnju prema PCT-u), te g. Peter Waring (voditelj Odsjeka za tehničku suradnju prema PCT-u, Odjel za međunarodnu suradnju prema PCT-u) predstavili su najnovija kretanja u sustavu PCT-a, izmjene i dopune Pravilnika prema PCT-u, sustav pretraživanja PATENTSCOPE, kao i mogućnosti izbora informacijskih alata i informacijskih usluga u PCT koje stoje na raspolaganju uredima zemalja članica kao i svim ostalim korisnicima PCT sustava.

Jednodnevni seminar koji je održan u Zagrebu bila je prilika za ažuriranjem znanja u području međunarodne zaštite patenata putem PCT sustava, stjecanjem informacija o novim mogućnostima u području informacijskih usluga koje taj sustav pruža, ali i za razmjenu iskustava u rješavanju pojedinih problema i pitanja iz ovog područja.