20 | 04 | 2015

Dani intelektualnog vlasništva u DZIV-u

Dani intelektualnog vlasništva u DZIV-u


Obilježavanje Svjetskog  dana intelektualnog vlasništva, 26. travnja, u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo

Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) obilježit će ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva nizom zanimljivih aktivnosti namijenjenih građanima u okviru događanja pod nazivom Dani intelektualnog vlasništva koje će se održati od 22. do 24. travnja u prostorijama INCENTIV-a (Informacijski centar za intelektualno vlasništvo DZIV-a).

U srijedu, 22. travnja zainteresiranima će prezentacijama te praktičnom demonstracijom biti predstavljene mogućnosti pokretanja zaštite intelektualnog (industrijskog) vlasništva u Hrvatskoj i inozemstvu elektroničkim putem (e-usluge).

Četvrtak 23. travnja posvećen je upoznavanju javnosti s najraširenijim pravima industrijskog vlasništva (kao podvrste prava intelektualnog vlasništva). Stručnjaci Zavoda zainteresiranim će građanima kratkim prezentacijama na zanimljiv i slikovit način predstaviti  zaštitu  patentom, žigom i registracijom industrijskog dizajna. Na ovaj dan djelatnicima INCENTIV-a, koji svakodnevno zainteresiranima pružaju informacije i usluge iz područja intelektualnog vlasništva, pridružit će se i zavodski specijalisti koji neposredno provode postupke za zaštitu patenta, žiga i Industrijskog dizajna, a koji će biti na raspolaganju za razgovor s građanima te im odgovarati na pitanja o zaštiti industrijskog vlasništva.

Petak 24. travnja u prvom dijelu dana posvećen je zaštiti autorskih i srodnih prava u glazbi. Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo za ovogodišnju temu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva odabrala je glazbu, uz moto Ustani, zauzmi se. Za glazbu! (izvorno Get up, stand up. For Music!).  U prostorijama INCENTIV-a će se, uz sudjelovanje stručnjaka DZIV-a iz područja autorskog i srodnih prava te glazbenika i predstavnika  udruga za kolektivno ostvarivanje autorskih i srodnih prava u području glazbe, održati okrugli stol o pravima glazbenika. Okrugli stol namijenjen je prvenstveno mladim glazbenicima  ali je otvoren i svim drugim zainteresiranima. Nakon okruglog stola predstavit će se prigodna informativna brošura DZIV-a Ustani, zauzmi se. Za glazbu!  namijenjena građanima, a koja odgovora na najčešće nedoumice u javnosti oko nekih pitanja zaštite autorskih i srodnih prava u području glazbe. U nastavku  će stručnjaci iz ovog područja  biti na raspolaganju zainteresiranima  za odgovore na njihova pitanja o autorskim i srodnim pravima u glazbi, ali i u ostalim umjetničkim područjima.

U petak poslije podne građani će moći dobiti informacije o tome kako se kao potrošači  mogu zaštiti od kupnje krivotvorenih i piratskih proizvoda te kako ih prepoznati na tržištu. Program će se odvijati kroz prezentacije i razgovor s građanima u kojima će sudjelovati predstavnici Zavoda i Carinske uprave.

U nedjelju 26. travnja, na sam Svjetski dan intelektualnog vlasništva,  pod supokroviteljstvom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo održat će se središnje javno događanje povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana intelektualnog vlasništva – koncert #zaglazbu u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja. Na koncertu će nastupiti glazbenici Matej Meštrović & Sudar Percussiona, Elemental i Neno Belan & Fiumensi, a javnosti će se, uz druge sudionike, obratiti i ravnateljica DZIV-a gđa Ljiljana Kuterovac.

Program događanja (PDF)

O Svjetskom danu intelektualnog vlasništva

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se  na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO - World Intellectual Property Organization) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. travnja budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Obilježavanjem ovog datuma kao najistaknutijeg dana u godini za intelektualno vlasništvo organizacijom raznih promotivnih, edukativnih i informativnih aktivnosti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, potiče se razvijanje i jačanje javne svijesti o značenju i važnosti intelektualnog vlasništva u oblikovanju svakodnevnog života i modernog društva, te promicanju kreativnosti i inovativnosti. Državni zavod za intelektualno vlasništvo i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava ovaj „praznik“ intelektualnog vlasništva te time ističe njegovu ulogu kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog te ukupnog društvenog razvitka.

Prigodnu poruku glavnog direktora Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo g. Francisa Gurryja u prijevodu u DZIV-a možete pogledati ovdje.