30 | 12 | 2010

Objava stope rasta vrijednosti boda za 2011. za obračun naknada za korištenje predmeta zaštite autorskog prava i srodnih prava

Objava stope rasta vrijednosti boda za 2011. za obračun naknada za korištenje predmeta zaštite autorskog prava i srodnih prava

Nakon provedenog postupka za utvrđivanje naknade za korištenje predmeta zaštite autorskog prava i srodnih prava po odredbama članka 162. ZAPSP-a, u Hrvatskom glasniku intelektualnog vlasništva br. 1/2007, Državni zavod za intelektualno vlasništvo objavio je: Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o naknadama za javnu izvedbu i priopćavanje javnosti glazbenih djela te naknadama za korištenje glazbenih izvedbenih materijala, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o naknadama za iskorištavanje snimljenih izvedbi umjetnika izvođača i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o naknadama za iskorištavanje fonograma.
    Temeljem članka 2. sva tri Pravilnika uređeno je da se aktualna vrijednost boda usklađuje na godišnjoj razini po stopi koja se dobije kao polovica zbroja godišnje stope promjene potrošačkih cijena i godišnje stope promjene bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, a prema podacima iz službene objave Državnog zavoda za statistiku. Istim člankom utvrđeno je da se predmetno usklađivanje obavlja od 1. siječnja svake kalendarske godine počevši od 2008.
U Hrvatskom glasniku intelektualnog vlasništva br. 11/2008, Državni zavod za intelektualno vlasništvo objavio je stopu rasta za 2009. godinu. U 2010. godini se primjenjivala vrijednost boda iz 2009. godine.
    Primjenom posljednjih objavljenih godišnjih indeksa, u nastavku objavljujemo stope rasta vrijednosti boda za 2011. godinu za obračun naknada za:

1. Javnu izvedbu i priopćavanje javnosti glazbenih djela

2. Iskorištavanje snimljenih izvedbi umjetnika izvođača

3. Iskorištavanje fonograma