02 | 09 | 2022

Poslovanje Zavoda i uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj

Poslovanje Zavoda i uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj

Od 1. siječnja 2023. službena valuta Republike Hrvatske mijenja se iz kune u euro te Republika Hrvatska postaje članica europodručja.

S obzirom na tu činjenicu, a sukladno odredbama Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj ("Narodne novine" br.57/22 i 88/22), Zavod je prilagodio svoje poslovanje.

Strankama u postupcima pred Zavodom i korisnicima stručnih usluga skrećemo pozornost  da će Zavod počevši od 5. rujna 2022. godine do 31. prosinca 2023. u upravnim i drugim pojedinačnim aktima dvojno iskazivati iznose obveza plaćanja,  u kunama i eurima, a na mrežnim stranicama Zavoda informacije vezane uz propisane naknade za postupke priznanja prava i stručne usluge Zavoda već su prikazane dvojno.

Na valutu plaćanja dvojno iskazanih obveza plaćanja Zavodu primjenjuju se opća pravila vezana uz uvođenje eura u Republici Hrvatskoj.

Napominjemo da se samo iz razloga promjene valute neće donositi nova Uredba o naknadama za postupke u području intelektualnog vlasništva i stručne usluge Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo već će do daljnjega ostati na snazi važeća Uredba donesena 2021. godine ("Narodne novine"br.119/21) uz primjenu fiksnog tečaja konverzije od 7,53450 kuna za 1 euro. Usporedni iznosi Uredbom propisanih naknada iskazani u kunama i eurima dostupni su na poveznici