14 | 06 | 2024

Objavljena javna savjetovanja Europske komisije u području provedbe prava intelektualnog vlasništva

Ilustrirana riječ Info


Europska komisija pokrenula je dva javna savjetovanja u području provedbe prava intelektualnog vlasništva.

Prvo savjetovanje odnosi se na prikupljanje podataka za potrebe pripreme Izvješća o popisu praćenja krivotvorenja i piratstva čija je svrha identificirati pružatelje internetskih usluga i fizička tržišta izvan granica Europske unije za koje se navodi da sudjeluju, omogućuju povrede ili imaju koristi od povreda prava intelektualnog vlasništva, posebice piratstva i krivotvorenja.

Na temelju zaprimljenih doprinosa dionika, Europska komisija će objaviti ažuriranu verziju Izvješća u drugom tromjesečju 2025. godine.

Dionici se mogu uključiti u ovo savjetovanje do 15. kolovoza 2024. godine, putem internetske stranice kojoj se može pristupiti ovdje.

Drugo javno savjetovanje odnosi se na prikupljanje podataka za potrebe pripreme Izvješća o zaštiti i provedbi prava intelektualnog vlasništva u trećim zemljama. Cilj ove inicijative Europske komisije je identificirati treće zemlje u kojima razina zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva izaziva najvišu razinu zabrinutosti te ažuriranje popisa u tom pogledu prioritetnih država. Navedeno istraživanje pomoći će Europskoj komisiji da usmjeri svoja nastojanja i resurse kako bi se ojačala razina zaštite intelektualnog vlasništva u tim zemljama. Nadalje, rezultati istraživanja koristit će nositeljima prava da utvrde potencijalne rizike za svoje intelektualno vlasništvo kada započinju poslovanje odnosno izlaze na tržišta navedenih zemalja.

Dionici se mogu uključiti u ovo savjetovanje do 6. rujna 2024. godine, putem internetske stranice kojoj se može pristupiti ovdje.