30 | 07 | 2024

Sudjelovanje Zavoda na godišnjem zasjedanju skupština Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO)

Fotografija sa godišnjeg zasjedanja skupština Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo: Ljiljana Kuterovac i Jelena Sekulić

Izvor fotografije : WIPO

U Ženevi je od 9. do 17. srpnja 2024. održano 65. godišnje zasjedanje skupština Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), na kojem je sudjelovala delegacija Republike Hrvatske u sastavu: veleposlanik pri Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri UN-u u Ženevi (SPRH) Gordan Markotić, glavna ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) Ljiljana Kuterovac, voditeljica Odjela za europske i međunarodne poslove u DZIV-u Jelena Sekulić i treći tajnik Ivan Pepić pri Stalnoj misiji Republike Hrvatske u Ženevi.

Na zasjedanju, na kojem je sudjelovao rekordan broj od približno 1400 predstavnika iz 193 zemlje članice WIPO-a, raspravljen je rad organizacije u protekloj godini te su donesene odluke vezane uz daljnje djelovanje i aktivnosti WIPO –a.

Rad skupština WIPO-a i dalje je otežan u pogledu donošenja odluka o daljnjem razvoju međunarodnog sustava zaštite intelektualnog vlasništva s obzirom na velike razlike između stavova zemalja u razvoju s jedne, te razvijenih država s druge strane.
 
Kao i prethodne dvije godine, zasjedanje je dijelom bilo obilježeno agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, prvenstveno podjelom članica oko prijedloga odluke vezano uz pomoć ukrajinskom inovacijskom i kreativnom sektoru i sustavu intelektualnog vlasništva, te spornom pitanju rada i financiranja vanjskog ureda WIPO-a u Moskvi. 

Delegacija Republike Hrvatske aktivno je sudjelovala u radu skupština WIPO-a i pratećim koordinacijskim sastancima zemalja članica regionalne grupe Srednjoeuropskih i baltičkih zemalja (CEBS) te grupe Europske unije i njezinih članica, kao i na plenarnom sastanaku tzv. Grupe B+ na kojem su razmijenjene informacije o raznim aktivnostima dionika iz privatnog sektora i ureda za intelektualno vlasništvo vezanima uz supstancijalnu harmonizaciju patentnog sustava.

U okviru sudjelovanja na zasjedanju skupština WIPO-a delegacija Republike Hrvatske sudjelovala je na popratnim događanjima na kojima su predstavljeni projekti i inicijative iz različitih područja intelektualnog vlasništva te predstavljene pojedine države članice i njihova nacionalna postignuća u vezi s intelektualnim vlasništvom i kultura, kao i na ceremoniji dodjele WIPO Global Awards za 2024. godinu

Također, glavna ravnateljica održala je sastanak s direktorom Odjela za tranzicijske i razvijene zemlje WIPO-a g. Habipom Asanom i suradnicima u vezi planiranih projekata stručne suradnje u 2025. godini usmjerenih na jačanje kapaciteta hrvatskih malih i srednjih poduzeća i start-upova za učinkovito upravljanje intelektualnim vlasništvom.

Održan je i sastanak između izvršnog direktora EUIPO-a g. Joaoa Negraoa sa suradnicima i direktora nacionalnih ureda članica EU-a u vezi međunarodne suradnje s trećim zemljama, na kojem je sudjelovala i glavna ravnateljica. Na sastanku su razmijenjene detaljnije informacije o navedenoj suradnji EUIPO-a te je razmatrano aktivnije uključivanje država članica u projekte suradnje EUIPO-a s trećim zemljama.