17 | 09 | 2024

EUIPO i Europska komisija objavili edukativne materijale o intelektualnom vlasništvu za influencere

EUIPO-ov logo

Izvor: https://www.euipo.europa.eu/en/news/the-euipo-and-the-european-commission-launch-intellectual-property-training-for-influencers

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i Europska Komisija pokrenuli su edukaciju o intelektualnom vlasništvu za influencere na platformi Influencer Legal Hub koja je dostupna na internetskim stranicama Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača.

Novi materijali pomoći će osobama koje utječu na društvene mreže da se nose s pitanjima prava intelektualnog vlasništva u EU-u, pomažući im da zaštite svoju kreativnost i inovacije, poštujući pritom prava intelektualnog vlasništva drugih. Inicijativom se naglašava i važnost izbjegavanja promicanja krivotvorenih ili piratskih proizvoda i usluga.

Materijali uključuju dva videa popraćena pisanim pravnim podnescima u kojima se nudi sveobuhvatan pregled prava intelektualnog vlasništva s naglaskom na autorska prava, žigove i dizajn koji su za utjecajne osobe najrelevantniji. Materijali su izrađeni vrijednim doprinosom članova radne grupe za jačanje svijesti u okviru Europske promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva i stručne skupine za informiranje javnosti.

Europska Komisija lansirala je platformu 2023. godine, kako bi osigurala edukativne materijale u području prava potrošača. Influenceri mogu saznati o svojim pravnim obvezama, na primjer kada, gdje i kako trebaju objaviti svoje promidžbene aktivnosti na društvenim mrežama, koju profesionalnu dubinsku analizu trebaju poštovati i koja prava potrošači imaju kada kupuju proizvode ili usluge izravno od njih.