30 | 09 | 2024

Dodijeljene nagrade DesignEuropa 2024

Fotografija svečane dodjele nagrada

Autor fotografije: Ljiljana Kuterovac

U organizaciji Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (European Union Intellectual Property Office – EUIPO) u Rigi je 25. rujna 2024. održana 5. svečana dodjela nagrada DesignEuropa , na kojoj je prisustvovala glavna ravnateljica Zavoda gđa Ljiljana Kuterovac.

Nagrada DesignEuropa predstavlja priznanje za izvrsnost u kreiranju dizajna, a dodjeljuje se nositeljima registriranih dizajna Zajednice (registriranih na ukupnom teritoriju EU-a), bez obzira na to radi li se o pojedincima, malim i srednjim poduzećima (MSP) ili velikim poduzećima.

Ovogodišnja svečana dodjela održana je u Rigi, a svečanosti su uz ostale visoke uzvanike i čelnike nacionalnih ureda za intelektualno vlasništvo članica Europske unije prisustvovala i premijerka Latvije gđa Evika Silina te ministrica pravosuđa gđa Inesa Libine-Egnere.

Nagrade su dodijeljene u četiri kategorije: industrija, mala poduzeća i poduzetnici, nagrada za životno djelo te nagrada za dizajn nove generacije koja se dodjeljuje mladim dizajnerima, ove godine dodijeljena po prvi puta.

U kategoriji industrije nagradu je dobio LINET, međunarodni proizvođač bolničkih kreveta, za model Essenza 300 LT koji se posebno isticao svojom funkcionalnošću, sigurnošću i udobnosti za pacijenta.

U kategoriji mala poduzeća i poduzetnici nagrada je pripala malom poduzeću Transparent iz Švedske, za njihov prozirni gramofon. Dizajn koji spaja funkcionalnost i estetiku te održivost zahvaljujući mogućnostima nadogradnje i popravka su bili odlučujući za pobjedu u ovoj kategoriji.

Nagradu za životno djelo primio je Dieter Rams iz NJemačke, koji je u svojih čak 40 godina karijere imao snažan utjecaj u području dizajna, potičući javnost na razmišljanje o dugoročnim utjecajima konzumerizma i održivosti.

Dizajnericom nove generacije proglašena je Chiara Mignani, mlada talijanska dizajnerica prepoznata po svom dizajnu ekološki prihvatljivih jahti visokih performansi.

Započeta kao bienalna nagrada, od ove godine nagrada DesignEuropa dodjeljivat će se svake godine, a DesignEurope 2025 održat će se u Kopenhagenu.

Za više informacija posjetite https://www.euipo.europa.eu/en/designs/designeuropa-awards.