09 | 10 | 2024

Konferencija „Intelektualno vlasništvo u doba umjetne inteligencije“ u okviru mađarskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Budimpešta, 1. - 2. listopada 2024.

Fotografija s konferencije

 

U organizaciji mađarskog  predsjedanja Vijećem Europske unije, 1. i 2. listopada 2024. godine u Budimpešti je održana konferencija na visokoj razini o intelektualnom vlasništvu. Na konferenciji su uvodnim govorima sudjelovali najviši predstavnici međunarodnih organizacija u području intelektualnog vlasništva – g. Daren Tang, glavni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), g. João Negrão, izvršni direktor Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i g. Christoph Ernst, zamjenik predsjednika Europskog patentnog ureda (EPO).

U delegaciji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo na konferenciji su sudjelovale glavna ravnateljica Zavoda Ljiljana Kuterovac i voditeljica Samostalne službe za autorsko pravo te europske i međunarodne poslove Daniela Kuštović Kokot.

Tema konferencije je bila Intelektualno vlasništvo u doba umjetne inteligencije te su raspravljana različita pitanja vezana uz intelektualno vlasništvo i umjetnu inteligenciju (UI). Budućnost inovacija u doba generativne umjetne inteligencije, UI i glazbeno stvaralaštvo, UI i medicina te kako UI ubrzava medicinska istraživanja i inovacije, UI i provedba prava intelektualnog vlasništva, te odgovornost u stvaranju UI neka su od raspravljanih pitanja.  

Na marginama konferencije održan je bilateralni sastanak glavne ravnateljice s g. Szabolcsom Farkasem, predsjednikom Mađarskog ureda za intelektualno vlasništvo, na kojem su neformalno razmijenjena stajališta u vezi zakonodavnih prijedloga Europske komisije iz tzv. „patentnog paketa“ o kojima se vode rasprave u okviru Radne grupe za intelektualno vlasništvo Vijeća za konkurentnost kojom trenutno predsjeda mađarsko Predsjedništvo Vijeća EU-a, kao i o aktualnim upravljačkim pitanjima u vezi Europske patentne organizacije.