Druga prava autora

Kod određenih korištenja autorskih djela ostvarivanje autorskog prava na način da se prije korištenja djela ishodi odobrenje autora bilo bi nepraktično ili postoje drugi razlozi da se izostavi prethodno odobrenje autora. U tim slučajevima umjesto isključivog prava raspolaganja autorskim djelom autor ima pravo na naknadu za korištenje njegovog djela.

Autori djela, za koja se s obzirom na njihovu prirodu može očekivati da će biti umnožena na bilo koju podlogu bez njihovog odobrenja fotokopiranjem, snimanjem na nosače zvuka, slike ili teksta za privatno korištenje, imaju pravo na odgovarajuću naknadu od prodaje praznih nosača zvuka, slike ili teksta i tehničkih uređaja.

Autor ima pravo na primjerenu naknadu ako se izvornik (original) ili primjerci njegova djela posuđuju posredovanjem javnih knjižnica.

Pravo na naknadu za privatno korištenje i pravo na naknadu za javnu posudbu mogu se ostvarivati samo u sustavu kolektivnog ostvarivanja prava.

Pravo slijeđenja je pravo autora na udio od prodajne cijene u svim preprodajama izvornika djela vizualnih umjetnosti koje uslijede nakon prve prodaje od strane autora, kad su u radnje preprodaje uključeni trgovci umjetninama ili ako je preprodaja obavljena posredovanjem stručnjaka za tržište umjetnina, poput prodajnih salona i umjetničkih galerija.

Pravo slijeđenja može se ostvarivati pojedinačno (individualno) ili u sustavu kolektivnog ostvarivanja prava, ako postoji odgovarajuća organizacija za kolektivno ostvarivanje prava.