DL-101HR Opći tečaj intelektualnog vlasništva

Osobito prikladan način stjecanja osnovnih znanja o intelektualnom vlasništvu je Opći tečaj intelektualnog vlasništva putem učenja na daljinu (on-line) Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (oznaka tečaja: DL-101). To je jedan od najpopularnijih oblika općeg obrazovanja iz ovog područja, koji je do sada završilo više od 350.000 polaznika diljem svijeta. Ovaj tečaj, čije je pohađanje besplatno, obuhvaća sva važnija područja intelektualnog vlasništva, kao i potrebna znanja o sprječavanju povreda prava intelektualnog vlasništva.

U suradnji sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo Državni zavod za intelektualno vlasništvo omogućava pohađanje ovog tečaja na hrvatskom jeziku (oznaka tečaja: DL-101HR), kako bi isti bio dostupan široj javnosti u Hrvatskoj i regiji.

Program tečaja DL-101HR sukladan je programu izvornog tečaja DL-101 te se njegovim uspješnim završetkom dobiva elektronička svjedodžba o položenom tečaju jednakovrijedna svjedodžbi o položenom tečaju DL-101 pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo.

Zbog svojeg općeg karaktera i neznatnih tehničkih zahtjeva, tečaj je namijenjen pojedincima koji su ili će biti zaposleni u području administracije prava intelektualnog vlasništva; onima koji traže opće poznavanje intelektualnog vlasništva; koji stvaraju razne oblike intelektualnog vlasništva i žele se temeljito posvetiti upravljanju i zaštiti prava intelektualnog vlasništva. Nadalje je tečaj namijenjen malom i srednjem poduzetništvu, istraživačima i znanstvenicima, studentima svih struka, državnim službenicima, školama, izumiteljima, dizajnerima i svima kreativnim pojedincima kojima je u interesu povećati vlastito znanje o intelektualnom vlasništvu.

Izvođenje tečaja u pravilu se odvija dva puta godišnje – u proljeće i u jesen. Tečaj traje 6 tjedana. Na polazniku je da odabere za sebe najpovoljnije vrijeme za učenje unutar tog razdoblja te se registrira za pohađanje tečaja. Polazniku je cijelo vrijeme na raspolaganju mentor - stručnjak u području intelektualnog vlasništva - koji će mu u svakom pogledu pomoći da što lakše i u što većoj mjeri usvoji potrebna znanja.

Tečaj sadrži jedanaest modula, svaki za pojedino područje intelektualnog vlasništva. Na kraju svakog modula nalaze se pitanja za provjeru stečenog znanja. Na kraju tečaja polaže se završni ispit.

Završni ispit sastoji se od više pitanja u obliku višestrukog izbora odgovora. Od trenutka započinjanja ispita na raspolaganju je dva i pol sata (150 minuta) u okviru kojih treba završiti ispit on-line. Tjedan dana prije završetka tečaja, svi sudionici će biti obaviješteni o načinima pristupa završnom ispitu. 

Nakon uspješno položenog završnog ispita polaznik dobiva svjedodžbu o položenom tečaju, u elektroničkom obliku.

U slučaju da broj prijavljenih prelazi maksimalni broj polaznika predviđenih u pojedinom ciklusu prednost će se određivati prema redoslijedu prijava.

Korisne poveznice