Najčešća pitanja

1. Koja je vrijednost službene svjedodžbe (certifikata) o položenom tečaju?
Akademija Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) RH u suradnji sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo (WIPO)  omogućava pohađanje Općeg tečaja intelektualnog  vlasništva na daljinu (on-line)  na hrvatskom jeziku (oznaka tečaja: DL-101HR). Izvorni WIPO tečaj (DL-101) je brižno kreiran, vrednovan i redovito unapređivan. Ugledni sveučilišni profesori i iskusni stručnjaci blisko surađuju s WIPO Akademijom da bi se osiguralo da obrazovanje koje se stječe tečajem bude visoke kvalitete i da svjedodžba (certifikat) o položenom tečaju bude rezultat ozbiljnog ispitivanja i postupaka vrednovanja. Kako je program tečaja DL-101HR sukladan programu izvornog WIPO tečaja, svjedodžba o položenom tečaju je jednakovrijedna svjedodžbi (certifikatu) o položenom tečaju DL-101 pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO). Svjedodžba o uspješno položenom tečaju ne zamjenjuje uobičajen sveučilišni stupanj obrazovanja, ali ima potvrđenu vrijednost kao dodatak sveučilišnom obrazovanju i važnu prednost u profesionalnom svijetu kod traženja zaposlenja ili poslovnog napredovanja.
2. Kako se prijaviti na tečaj?
Kod prijave na Opći tečaj intelektualnog vlasništva na hrvatskom jeziku, potrebno je pažljivo slijediti postupak. Osim toga, kandidati se moraju držati propisanih rokova i tehničkih zahtjeva.
3. Kako se provodi učenje na daljinu (on-line)?
Tečaj se provodi u virtualnom okruženju internetske stranice WIPO Akademije. Tečaj traje 6 tjedana. Na polazniku je da odabere za sebe najpovoljnije vrijeme za učenje unutar tog razdoblja. Tečaj sadrži 11 modula, svaki za pojedino područje intelektualnog vlasništva. Na kraju svakog modula nalaze se pitanja za provjeru stečenog znanja. Na kraju tečaja polaznik polaže završni ispit. Nakon uspješno položenog završnog ispita polaznik dobiva službenu svjedodžbu (certifikat) o položenom tečaju. Cijelo vrijeme trajanja tečaja polazniku je na raspolaganju mentor-stručnjak u području intelektualnog vlasništva (IV), koji će mu pomoći da što lakše usvoji potrebna znanja. Polaznik i mentor mogu komunicirati tijekom tečaja koliko god je potrebno, jer se njihova komunikacija odvija putem elektroničke pošte (e-mail).
4. Zašto učenje na daljinu?
Jedna od zadaća Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) RH je i širenje svijesti o značaju intelektualnog vlasništva (IV), kao i učiniti IV što više dostupnim svim zainteresiranima, koji nisu nužno specijalizirani u ovom području.
5. Koji su tehnički zahtjevi za učenje na daljinu?
Učenje na daljinu koristi sve prednosti informacijske tehnologije i Interneta kao alternative i dopune tradicionalnim programima učenja. Osnovni zahtjevi su:
  • Važeći i dostupan račun e-pošte
  • Računalo (po mogućnosti novije stolno, prijenosno ili tablet računalo) sa pristupom Internetu
  • Programi koji moraju biti pravilno instalirani na računalu:
    ‒    Priznati i noviji Internet preglednik kao npr. Chrome (Besplatno preuzimanje), Microsoft Edge (Besplatno preuzimanje), Firefox (Besplatno preuzimanje), Safari, Opera, itd.
    ‒    Acrobat Reader (Besplatno preuzimanje)
    ‒    Priznati i noviji program za obradu teksta kao npr. Microsoft Word, OpenOffice.org Writer (Besplatno preuzimanje).
6. Kome je tečaj namijenjen?
Tečaj je namijenjen svakoj osobi koja ima pristup internetu i koja može ispuniti jednostavne tehničke zahtjeve, bez obzira da li je stručnjak u području ili je jednostavno zainteresirana za intelektualno vlasništvo.
7. Imam probleme pri otvaranju korisničkog računa, što da radim?
Upute za otvaranje korisničkog računa su vrlo jednostavne. Od kandidata se traži da ispuni obrazac i kreira korisničko ime („username“) i lozinku („password“). Ove identifikacijske oznake će biti nužne svaki put kada se polaznik tečaja bude želio prijaviti („log in“). U slučaju tehničkih problema polaznik tečaja može kontaktirati administratora tečaja u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV) RH.

Korisne poveznice