25 | 04 | 2014

Svjetski dan intelektualnog vlasništva – 26. travnja 2014.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva – 26. travnja 2014.

 

Državni zavod za intelektualno vlasništvo, tradicionalno i ove godine, nizom aktivnosti, obilježava 26. travnja – Svjetski dan intelektualnog vlasništva. 

Zašto 26. travnja? Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se  na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (krat. WIPO - World Intellectual Property Organization) od 2000. godine, a datum obilježavanja 26. travnja odabran je budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

Obilježavanjem ovog datuma kao najistaknutijeg dana u godini za intelektualno vlasništvo, raznim promotivnim, edukativnim i informativnim aktivnostima, kako u Hrvatskoj tako i svijetu potiče se razvijanje i jačanje javne svijesti o značenju i važnosti intelektualnog vlasništva u oblikovanju svakodnevnog života i modernog društva, te promicanju kreativnosti i inovativnosti. Državni zavod za intelektualno vlasništvo i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava još jedan „praznik“ intelektualnog vlasništva te time ističe njegovu ulogu kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog, a time i društvenog razvitka.

 Filmovi – globalna strast

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo za ovogodišnju temu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva odabrala je film. Budući da film zahtijeva kreativne doprinose velikog broja umjetnika, izvođača i organizatora, on ujedno objedinjuje širok spektar autorskih i srodnih prava (scenarij, glazba, režija, glumačke i glazbene izvedbe itd.) razumljivo je zašto je upravo njemu posvećen ovogodišnji dan intelektualnog vlasništva. Promatrajući film u svjetlu kreativnog stvaralaštva svih njegovih stvaralaca dovoljno je prenijeti riječi g. Francisa Gurrya, glavnog direktora WIPO-a: „Cijela filmska industrija temelji se na intelektualnom vlasništvu“. Cijelu poruku glavnog direktora WIPO-a na hrvatskom jeziku prenosimo ovdje, dok izvornu poruku možete pronaći ovdje.

Tri, dva, jedan – snimaj!

Povodom odabira filma kao teme obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana intelektualnog vlasništva Zavod je objavio hrvatsko izdanje publikacije Tri, dva, jedan – snimaj! izvorno izdane od strane Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, a koja je posvećena pravima intelektualnog vlasništva (prvenstveno autorskim i srodnim pravima) u filmskoj industriji.

Osnovna namjena ove publikacije je ponuditi informacije o specifičnostima filmske industrije u kontekstu prava intelektualnog vlasništva i zakonitostima filma kao kulturno-poslovnog pothvata.

Cjeloviti prikaz snimanja filma pokazuje koliko je kreativnosti, ali i poduzetničkog talenta, vještine i hrabrosti potrebno kako bi se osiguralo ulaganje u stvaranje filma i time omogućila njihova distribucija i daljnji projekti. Poseban suvremeni izazov predstavlja i digitalizacija, koja je pomogla industriji unaprijedivši kvalitetu konačnog proizvoda, no jednako je tako utjecala na značajne promjene u legalnoj distribuciji filmova, osobito u smislu olakšavanja piratstva odnosno nelegalne distribucije filmova.

Publikacija će biti javno predstavljena 25. travnja 2014. u okviru festivala Dani hrvatskog filma.

130 godina  zakonskog uređenja autorskog prava u Hrvatskoj

Državni zavod za intelektualno vlasništvo ove godine povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva obilježava i jednu značajnu obljetnicu za pravo intelektualnog vlasništva u Republici Hrvatskoj - 130 godina od prvog posebnog zakona o autorskom pravu na području Hrvatske.

Pravno uređenje autorskog prava na području Hrvatske ima dugu povijesnu tradiciju. Prvi propisi o uređenju autorskopravnih odnosa u Hrvatskoj pojavljuju se nakon Napoleonovih osvajanja, kada je veliki dio Hrvatske bio uključen u područje Ilirskih provincija gdje su na snazi od 1812. godine bili francuski propisi proizašli iz Francuske revolucije. Ubrzo ih je zamijenio austrijski Carski patent o zaštiti  književnog i umjetničkog vlasništva koji je u Dalmaciji i Istri  bio na snazi od 1846. godine,  a u ostalom dijelu Hrvatske i Slavonije od 1853. godine.

Hrvatsko-ugarski Sabor 4. svibnja 1884. godine donio je prvi posebni Zakon o autorskom pravu , koji se primjenjivao na području tadašnje Hrvatske i Slavonije, te od tada već 130 godina postoji neprekinuta hrvatska tradicija na području zakonskog uređenja autorskog prava.

Važno je istaći da većina europskih zemalja svoje prve zakone o autorskom pravu dobiva u 19. stoljeću, što Hrvatsku svrstava među zemalje s najduljom nacionalnom tradicijom zakonskog uređenja autorskog prava. Počeci međunarodnog pravnog uređenja autorskog prava potječe također iz tog vremena, Bernskom konvencijom za zaštitu literarnih i umjetničkih djela iz 1886. godine.

Sadašnji Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima  donesen je 1. listopada 2003. godine, od kada je višekratno mijenjan i dopunjavan te danas predstavlja  moderni zakon usklađen sa zajedničkim pravnim okvirom Europske unije i svim ključnim međunarodnim ugovorima donesenima u okviru Svjerske organizacije za intelektualno vlasništvo, kao i s Ugovorom o trgovinskim aspektima intelektualnog vlasništva donesenim u okviru Svjetske trgovinske organizacije.

Vezanost područja autorskog prava i srodnih prava uz razvoj internetskih tehnologija te danas sveprisutne digitalizacije autorskih djela i predmeta zaštite srodnih prava zahtijeva odgovarajuću prilagodbu pretpostavki za primjereno ostvarivanje autorskog prava i srodnih prava, što čini ovo područje izuzetno dinamičnim kako u Europskoj uniji, tako i u Republici Hrvatskoj.

Više o povijesti autorskog prava na području Hrvatske uskoro ćete moći pronaći na stranicama DZIV-a

O glazbenoj industriji kroz igru i zabavu

Budući da je cilj Svjetskog dana intelektualnog vlasništva povećati javno poznavanje i razumijevanje intelektualnog vlasništva, Državni zavod za intelektualno vlasništvo ove godine tim povodom promovira, uz potporu Ureda za intelektualno vlasništvo Ujedinjenog kraljevstva kao jednog od inicijatora, zanimljivu mobilnu aplikaciju Music Inc.(link na sadržaj o aplikaciji). Aplikacija Music Inc. predstavlja zabavnu i poučnu igru koja omogućava  igračima da vode glazbenika u usponu kroz uspone i padove prisutne pri razvoju jedne glazbene karijere u 21. stoljeću. Upravljajući različitim aktivnostima u razvoju glazbene karijere, od pisanja pjesama i stiliziranja glazbenika do snimanja i osiguravanja izvedbi na radijskim postajama te organiziranja turneja, korisnici aplikacije mogu steći uvid u utjecaj pojedinih menadžerskih odluka na na željene poslovne težnje i rezultate. Aplikacija je besplatna, a možete ju preuzeti ovdje.

Kampanja „Autori čine svijet ljepšim“ 

Državni zavod za intelektualno vlasništvo pokrovitelj je kampanje„Autori čine svijet ljepšim“  u organizaciji nacionalnih udruga autora i kolektivnih udruga nositelja autorskih i srodnih prava, koja će biti predstavljena javnosti i započeti na Svjetski dan intelektualnog vlasništva 26. travnja 2014. Više o kampanji možete doznati na www.autori.hr.