18 | 12 | 2019

BUDI DIV, Održan Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Čakovcu, 9.12.2019.

BUDI DIV, Održan Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Čakovcu, 9.12.2019.


U Centru za kulturu Čakovec, 9. prosinca 2019. od 9 do 17 sati, pod motom Budi kreatIVan, Budi inovatIVan, BUDI DIV, održano je šesto u nizu događanja pod nazivom Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade.

Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime koja je nastala u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Događanju u Čakovcu prisustvovalo je preko 1100 djece i mladih iz osnovnih i srednjih škola Grada Čakovca, u pratnji učitelja i profesora.

Crtane filmove o intelektualnom vlasništvu pod nazivom „Mia i Artijevci“ pogledalo je oko 400 učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola u pratnji učitelja. Na interaktivnim radionicama održanima nakon predstave sudjelovalo je gotovo 100 učenika nižih razreda I. i III. osnovne škole koji su kroz igre i praktični rad iskazali svoju kreativnost i inovativnost te su detaljnije upoznati s temama autorskog prava, patenata i žigova.

Učenike 5., 6., 7. i 8. razreda osnovnih škola  u sklopu programa za više razrede osnovnih škola pod nazivom „Imam ideju“, kroz kratke filmove, skečeve i zanimljivosti iz domene intelektualnog vlasništva, vodila je autorica programa Lara Antić Prskalo. Na radionicama koje su uslijedile, na kojima je sudjelovalo 90 učenika viših razreda I. i III. osnovne škole, kroz primjere i uzorke krivotvorina zaustavljenih od strane djelatnika Carine RH djelatnice DZIV-a pokazale su kako prepoznati krivotvorine, dok su djelatnici DZIV-a putem online kvizova poučili učenike o osnovama autorskog prava te o načinu kako u svakodnevnom životu prepoznati pojedine oblike intelektualnog vlasništva – patente, žigove i industrijski dizajn.

Na dijelu događanja namijenjenog srednjoškolcima sudjelovalo je preko 350 učenika iz Gimnazije Čakovec, Ekonomske i Trgovačke škole, Srednje škole Čakovec te Tehničke škole. Nakon prikazanog filma autora Milana Majerovića Stilinovića o mladim kreativcima i inovatorima, učenici su sudjelovali na tribini na kojoj su im svoja iskustva u kreativnom radu i stvaranju kreativnih sadržaja te njegovoj komercijalizaciji predstavili youtuberica i  influenserica Veronika Rosandić,  filmski producent i redatelj Ljubo Zdjelarević te glazbeni producent Hrvoje Prskalo.. Više od 50 srednjoškolaca sudjelovalo je na radionicama na kojima su ih djelatnici DZIV-a putem online kvizova poučili kako prepoznati i na odgovarajući način primijeniti različite vrste intelektualnog vlasništva, zatim osnovama autorskog prava te izazovima pri korištenju autorskih djela dostupnih putem interneta, a kroz primjere i uzorke krivotvorina zaustavljenih od strane djelatnika Carine RH djelatnice  DZIV-a pokazale su kako prepoznati krivotvorene proizvode.

Nadamo se da smo kod učenika uspjeli potaknuti kreativni i inovativan duh, objasniti im ulogu i potencijal zaštite intelektualnog vlasništva i važnosti poštivanja tuđih prava.

Zahvaljujemo Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu na podršci u provedbi događanja, ustupanju Centra za kulturu Čakovec na korištenje za potrebe provedbe ovog događanja, pomoći pri organizaciji posjeta učenika osnovnih i srednjih škola iz Čakovca.

Zahvaljujemo ravnateljima, učiteljima i profesorima Grada Čakovca  koji su prepoznali ovaj projekt i omogućili svojim učenicima da u njemu sudjeluju te se nadamo daljnjoj suradnji pri provedbi budućih sadržaja u okviru Dana intelektualnog vlasništva za djecu i mlade koje planiramo nadalje provoditi.

 

 


Ispiši stranicu