20 | 10 | 2020

Nagrade Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo dodijeljene na 18. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA


Na završnoj svečanosti dodjele nagrada inovatorima za inovacije prikazane na 18. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020, održanoj u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 17.10.2020., po prvi put dodijeljene su nagrade Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo(WIPO).
Dodijeljene su nagrade u dvije kategorije:

  • U kategoriji mladi, za inovaciju Pametna pčelarska vaga mladom inovatoru Matiji Hržiću dodijeljen je WIPO trofej „WIPO schoolchildren's trophy international innovation exibition ARCA2020 Croatia 2020
  • U kategoriji senior, za izum Mobilna korona karantena Tehnix 4/8, tvrtki Tehnix d.o.o. dodijeljena je WIPO medalja „WIPO medal for inventors Zagreb 2020

Nagrade dobitnicima uručio je predstavnik Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH, Igor Bošnjaković.

O nagradama Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo 
WIPO dodjeljuje nagrade izvrsnim inovatorima i stvaraocima. Nagrade WIPO-a imaju za cilj poticanje kulture u kojoj se inovacije i kreativnost potiču i cijene na svim razinama društva te promoviranje šireg razumijevanja načina na koji sustav intelektualnog vlasništva djeluje u službi kreativnosti i inovacija.

WIPO-ova medalja za izumitelje
WIPO-ova medalja za izumitelje pokrenuta je 1979. godine kako bi potaknula inventivne i inovativne aktivnosti širom svijeta i prepoznala doprinos izumitelja nacionalnom bogatstvu i razvoju.
WIPO-vu medalju za izumitelje dodjeljuju nacionalne i međunarodne organizacije izvrsnim izumiteljima. Posebna se pažnja posvećuje onim izumiteljima čiji izumi značajno doprinose ekonomskom i tehnološkom razvoju svojih zemalja. Od 1979. godine oko 2000 medalja dodijeljeno je izumiteljima iz preko 130 zemalja.

WIPO Školski trofej
WIPO Školski trofej dodjeljuje se djeci u osnovnom ili srednjem obrazovanju koja su postigla iznimne rezultate u području školskih aktivnosti povezanih sa sustavom intelektualnog vlasništva, za izvanredni uspjeh na području inovacija i kreativnosti. WIPO-ove nagrade dodjeljuju se školarcima za izum, dizajn, film i kreativno pisanje. 


 


Ispiši stranicu