05 | 10 | 2023

Nove funkcionalnosti u usluzi Zavoda za elektroničko podnošenje prijave patenta i uporabnog modela, 6.10.2023.

Ilustracija: riječ Info

 

Obavještavamo korisnike da će od 6.10.2023. nastupiti nove funkcionalnosti u usluzi Zavoda  za podnošenje prijave za zaštitu Patenata i Uporabnog modela elektroničkim putem.
Funkcionalnost prijave za zaštitu patenata i uporabnih modela koja je korisnicima bila dostupna u okviru usluge ePrijava industrijskog vlasništva izdvojena je kao zasebna usluga pod nazivom Prijava patenta i uporabnog modela koja je dostupna na sljedećoj poveznici.

Ova usluga omogućava pristup aplikaciji prijavom putem NIAS-a (Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava) i integrirana je u sustave e-Poslovanje i e-Ovlaštenja te na Platformu s elektroničkim uslugama za e/m Potpis i e/m-Pečat, za elektroničko potpisivanje zahtjeva.
Time su korisnicima u okviru elektroničke usluge Prijava patenta i uporabnog modela omogućene sljedeće funkcionalnosti.

  • Sve fizičke i pravne osobe mogu pristupiti ovoj usluzi prijavom putem NIAS-a.
  • Usluga koristi nacionalnu Platformu s elektroničkim uslugama za e/m Potpis i e/m-Pečat te za elektroničko potpisivanje zahtjeva te više nije potrebno koristiti  aplikacija Zavoda za el. potpisivanje zahtjeva.
  • Integracija sa sustavom e-Ovlaštenja omogućava da više nije potrebno imati poslovne certifikate za zaposlenike, ako oni imaju e-osobne. Naime, ovom integracijom, pravna osoba može dati pravo pristupa usluzi fizičkoj osobi unutar iste ili druge pravne osobe, te ta fizička osoba može pristupiti usluzi i predati prijavu u ime pravne osobe samo s osobnom iskaznicom.

Napomena: Primarna svrha integracije e-Ovlaštenja u uslugu je davanje određenih prava  na korištenje usluge, a nikako zastupanja u postupcima pred Zavodom. Usluga treba omogućiti djelatnicima neke tvrtke da koriste uslugu u ime te tvrtke pri čemu je važno naglasiti da korisnik usluge ne mora biti niti podnositelj niti zastupnik.

Napomena: Za korištenje usluge potrebna je dodatna nadogradnja za FINA RDC osobni i FINA RDC poslovni certifikat. Nadogradnju je moguće učiniti na poveznici.

  • Radnje u okviru postupka za priznanje patenta i uporabnog modela uključuju: podnošenje prijave patenta, svjedodžbe za dodatnu zaštitu, uporabnog modela, naknadnih podnesaka uz patent, svjedodžbu i uporabni model.

Više informacija o usluzi Prijava patenta i uporabnog modela možete potražiti putem sljedećih kontakata:

e-pošta: eprijava@dziv.hr
tel: 01 6109 825
 

Ispiši stranicu