Budi kreatIVan, Budi inovatIVan,
BUDI DIV

Intelektualno vlasništvo utjelovljuje rezultate kreativnog i inovativnog rada i pokretač je suvremenog društvenog i gospodarskog razvoja. Ono je pogonsko gorivo 21. stoljeća i stoga je od izuzetne važnosti djecu i mlade educirati o njegovom potencijalu i mogućnostima, kako bi oni u budućnosti bili spremni na gospodarske prilike i tržišta 21. stoljeća.

S tim ciljem Državni zavod za intelektualno vlasništvo pod motom Budi kreatIVan, Budi inovatIVan, BUDI DIV, organizira i provodi projekt namijenjen djeci i mladima svih uzrasta - Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade. Projekt Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade započeo je 2017. godine.

Projekt je usmjeren na djecu i mlade u dobi od 6 do 18 godina te su u okviru njega predviđene aktivnosti i edukativne radionice koncipirane prema specifičnim dobnim skupinama: djeca od 1.- 4. razreda osnovnih škola, djeca od 5.- 8. razreda osnovnih škola i mladi u svim razredima srednjih škola.

Projektom se želi doprijeti do većeg broja djece i mladih na razini cijele Republike Hrvatske, te se isti organizira kao interaktivna edukacija u okviru događanja pod nazivom „Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade“, tijekom kojeg su na raspolaganju sadržaji i aktivnosti za sve navedene dobne skupine, na jednom mjestu u određenom gradu.

Cilj ovog događanja namijenjenog djeci i mladima je kroz igru i sadržaje namijenjene njihovom uzrastu (animirani filmovi, video-clipovi, dokumentarni filmovi, razgovori s mladim kreativcima i inovatorima), educirati o važnosti kreativnosti, inovativnosti i potencijalu intelektualnog vlasništva te ih potaknuti na stvaranje.

U okviru događanja provodi se edukativno-zabavni sadržaj u obliku centralnog događaja nakon kojeg slijedi razgovor s djecom i mladima te sudjelovanje učenika u radionicama na stanicama za učenje.

U cilju okupljanja što je moguće više djece i mladih iz zainteresiranih škola/razreda događanje se provodi u prostoru koji omogućava provedbu odgovarajućih sadržaja i aktivnosti.

Potencijal intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj na žalost još nije dovoljno iskorišten. Želimo u Hrvatskoj probuditi tog uspavanog diva i potaknuti djecu i mlade na put bolje budućnosti. Put bržeg gospodarskog oporavka je i u stvaranju boljeg okružja za ulaganje u kreativnost i inovacije.

Projekt Dan IV-a za djecu i mlade provodi se u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

 

Ispiši stranicu

Pitanja i odgovori o autorskim pravima za nastavnike

 

Korisne poveznice

 

Brzi pretražnik pojmova: