26 | 04 | 2024

Održan javni okrugli stol „Intelektualno vlasništvo i ciljevi održivog razvoja: Gradimo zajedničku budućnost inovacijama i kreativnošću"

Fotografija s javnog okruglog stola


Povodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, koji se u 2024. obilježava s temom Intelektualno vlasništvo i ciljevi održivog razvoja: Gradimo zajedničku budućnost inovacijama i kreativnošću", DZIV je u petak, 26. travnja organizirao javni okrugli stol Intelektualno vlasništvo i ciljevi održivog razvoja: Gradimo zajedničku budućnost inovacijama i kreativnošću".

Sudionike su na početku pozdravili glavna ravnateljica Zavoda, mr. sc. Ljiljana Kuterovac i Ivo Milatić, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Uvodno izlaganje na temu „Uloga intelektualnog vlasništva u provedbi ciljeva održivog razvoja“ održala je glavna ravnateljica Zavoda u kojem je istakla povezanost i međuovisnost ciljeva održivog razvoja te značaj i utjecaj koji ima intelektualno vlasništvo i tehnološki napredak na njihovo ispunjavanje. Isto tako, ljudska kreativnost, ideje i inovacije omogućuju rješenja i postizanje boljih rezultata u rješavanju zajedničkih globalnih izazova u borbi protiv gladi, siromaštva, smanjenja emisije stakleničkih plinova, poboljšanja zdravlja, promicanju jednakosti i održivom razvoju.

Nakon uvodnog izlaganja, održana je panel rasprava po nazivom „Izumi, inovacije i inicijative u području održivog razvoja u Hrvatskoj“. Raspravu je moderirala gđa Tanja Milović iz Zavoda, a kao gosti sudjelovali su gđa Lidija Pavić-Rogošić, direktorica Udruge ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Jelena Matančević, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za socijalnu politiku te Maks Udov, dipl. ing. šumarstva, tehnički direktor u trgovačkom društvu Herbafarm Magnolija d.o.o.

Ispiši stranicu