07 | 05 | 2021

Javno savjetovanje o uspostavi zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla za nepoljoprivredne proizvode na razini Europske unije

Logo Europske komisije


Grafika: Uz odobrenje Europske komisije

Dana 29. travnja 2021. g. Europska komisija otvorila je na svojim internetskim stranicama javno savjetovanje o mogućoj uspostavi sustava zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla za nepoljoprivredne proizvode u Europskoj uniji.

Trenutno ne postoji usklađeni mehanizam zaštite zemljopisnih oznaka za nepoljoprivredne proizvode kao što su rukotvorine u Europskoj uniji te Europska komisija u okviru predmetne inicijative istražuje mogućnost uspostave učinkovitog i transparentnog sustava zaštite na razini Europske unije za nepoljoprivredne proizvode.

Cilj predmetnog savjetovanja je prikupiti stajališta svih relevantnih dionika (kao što su tijela javne vlasti, potrošači, proizvođači, akademska zajednica itd.) u pogledu problema postojeće pravne zaštite autentičnih nepoljoprivrednih proizvoda određenog zemljopisnog podrijetla na unutarnjem tržištu, prednosti i rizika djelovanja Europske unije, mogućeg organiziranja sustava nadzora i slično.

Zainteresirani dionici iz Republike Hrvatske mogu se uključiti u javno savjetovanje ispunjavanjem upitnika kojem mogu pristupiti putem sljedeće poveznice.

Javno savjetovanje je otvoreno do 22. srpnja 2021. godine.

 

Ispiši stranicu