20 | 10 | 2020

Nagrade Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo dodijeljene na 18. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA

Fotografija s izložbe inovacija ARCA 2020


Na završnoj svečanosti dodjele nagrada inovatorima za inovacije prikazane na 18. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020, održanoj u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 17.10.2020., po prvi put dodijeljene su nagrade Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo(WIPO).
Dodijeljene su nagrade u dvije kategorije:

  • U kategoriji mladi, za inovaciju Pametna pčelarska vaga mladom inovatoru Matiji Hržiću dodijeljen je WIPO trofej „WIPO schoolchildren's trophy international innovation exibition ARCA2020 Croatia 2020
  • U kategoriji senior, za izum Mobilna korona karantena Tehnix 4/8, tvrtki Tehnix d.o.o. dodijeljena je WIPO medalja „WIPO medal for inventors Zagreb 2020

Nagrade dobitnicima uručio je predstavnik Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH, Igor Bošnjaković.

O nagradama Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo 
WIPO dodjeljuje nagrade izvrsnim inovatorima i stvaraocima. Nagrade WIPO-a imaju za cilj poticanje kulture u kojoj se inovacije i kreativnost potiču i cijene na svim razinama društva te promoviranje šireg razumijevanja načina na koji sustav intelektualnog vlasništva djeluje u službi kreativnosti i inovacija.

WIPO-ova medalja za izumitelje
WIPO-ova medalja za izumitelje pokrenuta je 1979. godine kako bi potaknula inventivne i inovativne aktivnosti širom svijeta i prepoznala doprinos izumitelja nacionalnom bogatstvu i razvoju.
WIPO-vu medalju za izumitelje dodjeljuju nacionalne i međunarodne organizacije izvrsnim izumiteljima. Posebna se pažnja posvećuje onim izumiteljima čiji izumi značajno doprinose ekonomskom i tehnološkom razvoju svojih zemalja. Od 1979. godine oko 2000 medalja dodijeljeno je izumiteljima iz preko 130 zemalja.

WIPO Školski trofej
WIPO Školski trofej dodjeljuje se djeci u osnovnom ili srednjem obrazovanju koja su postigla iznimne rezultate u području školskih aktivnosti povezanih sa sustavom intelektualnog vlasništva, za izvanredni uspjeh na području inovacija i kreativnosti. WIPO-ove nagrade dodjeljuju se školarcima za izum, dizajn, film i kreativno pisanje. 


 


Ispiši stranicu