08 | 03 | 2024

Obilježava se Međunarodni dan žena

Ilustracija zemljine kugle


Zajedno sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo (WIPO), Državni zavod za intelektualno vlasništvo uz 75 nacionalnih ureda i organizacija podržao je zajedničku poruku, u kojoj je istaknuta važnost osnaživanja žena u premošćivanju brojnih izazova i prepreka u pristupu resursima što rezultira njihovom nedovoljnom zastupljenošću u znanosti, inovacijama, kreativnim industrijama kao i u području tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike (STEAM).

Stoga je zajednički cilj jasno poticati uključivanje i raznolikost radi podupiranja, poticanja i ubrzanja povećanog sudjelovanje svih žena kako bi mogle razvijati, komercijalizirati i distribuirati inovacije i kreativna djela. Zajedničko je uvjerenje da ulaganjem u žene možemo bolje ostvariti naš zajednički cilj preobrazbe izazova s kojima se žene suočavaju u ekosustavu intelektualnog vlasništva u prilike.

Unatoč značajnog udjela u mikro, malim i srednjim poduzećima, procijenjeno je da se žene poduzetnice suočavaju s 1.7 bilijuna dolara vrijednim financijskim jazom, koji ograničava njihov potencijal za dodatnih 10 bilijuna dolara ekonomske vrijednosti globalnoj ekonomiji do 2030. Nadalje, među izumiteljima na međunarodnoj listi patentnih prijava u 2023. g. pet puta je manja vjerojatnost da će patentne prijave biti podnesene od strane žena nego muškaraca. Studije također pokazuju da su žene nedovoljno zastupljene u dizajnu i autorskim pravima. Osim toga, samo jedan u tri istraživača je žena, a žene imaju samo jedan pd pet poslova u području znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM poslovi).

Sve te činjenice ukazuju na potrebu za hitnim i usklađenim financijskim i strateškim naporima, kako bi se premostio ovaj značajan jaz. Potrebno je stoga mobilizirati resurse i implementirati djelotvorne inicijative kako bi se osiguralo da jednakost spolova ne bude samo težnja, već opipljiva stvarnost.

I obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, čija je tema  „Intelektualno vlasništvo i ciljevi održivog razvoja: Gradimo svoju zajedničku budućnost inovacijama i kreativnošću” biti će prigoda za isticanje potrebe i napora za ubrzanje sudjelovanja žena u globalnim inovacijama, poduzetništvu i kreativnim djelatnostima.

U potpunosti je prepoznato da je postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena sastavni dio svakog od 17 ciljeva održivog razvoja.

Povodom toga, Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo nudi besplatno sudjelovanje ženama na svojim naprednim tečajevima učenja na daljinu (WIPO DL Courses). Prijave su otvorene od 8. do 15. ožujka 2024. Prijaviti se možete putem sljedeće poveznice.

Stoga, proslavljajući Međunarodni dan žena, obvezujemo se nastaviti suradnju i potičemo sve da se pridruže sudjelovanjem u ovoj obećavajućoj budućnosti ulaganjem u žene kako bi se ubrzao napredak.

Zajednička poruka WIPO-a i nacionalnih ureda za intelektualno vlasništvo
Studije korištene u poruci:

1.    World Economic Forum. (2023). “The finance gap for women entrepreneurs is $1.7 trillion. Here’s how to close it.
2.    UN Women. (2023). “Progress on the Sustainable Development Goals: The Gender Snapshot 2023,” 19.
3.    EUIPO Study: Women in design (2023)
4.    Women in the Copyright System: ‘’An Analysis of Women Authors in Copyright Registrations from 1978-2020, UNITED STATES COPYRIGHT OFFICE (2022)”, p. 17.
5.    UN Women. (n.d.). “Women and the Sustainable Development Goals.”

Ispiši stranicu