13 | 12 | 2022

Obilježena 30. obljetnica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo

fotografija sudionika Skupa

foto: Goran KovaZg

Prigodom obilježavanja 30 godina formalnog osnutka Zavoda kao nacionalnog tijela za zaštitu intelektualnog vlasništva, 6. prosinca 2022.g. organiziran je stručni skup Izazovi zaštite i upravljanja intelektualnim vlasništvom u suvremenom inovativnom i kreativnom gospodarstvu, na kojem je sudjelovalo stotinjak sudionika.

Prisutnima se uvodno obratila gđa Ljiljana Kuterovac, glavna ravnateljica DZIV-a, i gđa Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, a o aktualnom stanju nacionalnog, europskog i globalnog sustava zaštite intelektualnog vlasništva te o budućim izazovima u svjetlu razvoja novih tehnologija, novih gospodarskih i društvenih trendova u tematskim panelima raspravljali su stručnjaci iz područja industrije i poduzetništva, znanosti i istraživanja, kulturnih i kreativnih industrija, akademske zajednice, pravosuđa te pravni i drugi stručnjaci iz područja zaštite intelektualnog vlasništva.

U uvodnim riječima glavna ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo mr.sc. Ljiljana Kuterovac, predstavljajući razvoj i ustrojstvo Zavoda, istaknula je kako područje intelektualnog vlasništva gospodarstvo ne prepoznaje u punoj mjeri. Dodala je kako se najviše uočenih nepravilnosti ili kršenja zakona odnosi na povredu prava žiga i nepoštivanje autorskih prava.

Ministrica gđa Nina Obuljen Koržinek je istakla važnost intelektualnog vlasništva za gospodarstvo i društvo kao i djelovanje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, te izrazila zadovoljstvo odazivom gospodarstvenika i stručnjaka koji se bave legislativom u tome području. Istaknula je pri tome kako Hrvatska u području kreativnih i kulturnih industrija već ima jako dobre rezultate, jer statistike pokazuju da je doprinos kreativnih i kulturnih industrija bruto nacionalnom proizvodu i zapošljavanju uz bok onima u Europskoj uniji.

U raspravama u okviru četiri tematska panela sudjelovali su, između ostalih, g. Mihael Furjan, predsjednik Uprave Pliva Hrvatska d.o.o. i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca; g. Neven Vranković, potpredsjednik Atlantic Grupe za korporativne aktivnosti; g. Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija; prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu; g. Davor Bošković, ovlašteni zastupnik za žigove i patentni zastupnik iz Producte d.o.o.; prof. dr. sc. Igor Gliha, izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković i izv. prof. dr. sc. Tihomir Katulić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; gđa Marina Miliša Kralj, voditeljica Odjela za korporativno pravo i tržišnu regulativu tvrtke Končar d.o.o, g. Branimir Puškarić, odvjetnik tvrtke Rimac Grupa d.o.o.; gđa Ivona Skerlev, voditeljica pravnih poslova u Fortenova Grupi; g. Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a; gđa Anita Duvnjak, rukovoditeljica Odjela za pravne poslove HAVC-a; g. Aleksandar Gavrilović, glavni tajnik Klastera hrvatskih proizvođača videoigara i gđa Petra Kovačević, predsjednica Klastera Lika destination. Također, u panelu posvećenom izazovima provedbe prava intelektualnog vlasništva sudjelovali su istaknuti pravosudni i pravni stručnjaci, gđa Gorana Aralica Martinović, sutkinja Visokog trgovačkog suda; gđa Zdravka Jagić, predsjednica Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu; gđa Maja Praljak, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu; gđa Sanja Vukina, odvjetnica i ovlaštena zastupnica u području intelektualnog vlasništva i gđa Albina Dlačić, odvjetnica i ovlaštena zastupnica u području intelektualnog vlasništva.

Rasprave u okviru panela, potakle su i brojna pitanja sudionika iz publike i pridonijela razmjeni mišljenja različitih dionika koji djeluju u sustavu intelektualnog vlasništva.

Galerija fotografija

 

Ispiši stranicu