28 | 03 | 2023

Objavljeno statističko izvješće EPO-a za 2022.g.

Grafika

Foto: https://www.epo.org

Na internetskim stranicama Europskog patentnog ureda (European Patent Office - EPO) 28. ožujka objavljeno je Statističko izvješće za 2022. godinu,
Patentni indeks 2022, koje sadrži najnoviju statistiku i trendove u zaštiti patenata.

Izvješće pruža široku analizu statistika EPO-a te sadrži pregled patentnih prijava i priznatih patenata prema zemljama porijekla, područjima tehnike te vodećim prijaviteljima u 2022. godini.

U 2022. godini podneseno je 193 460 prijava Europskih patenata, što predstavlja porast od 2.5% u odnosu na 2021. godinu i svojevrsni novi rekord. Ovo povećanje broja prijava preliminarni je pokazatelj ulaganja kompanija u istraživanje i razvoj unatoč globalnoj gospodarskoj neizvjesnosti.

Pet zemalja iz kojih je zaprimljen najveći broj Europskih patentnih prijava su SAD (čak 25% od ukupnog broja podnesenih prijava), Njemačka, Japan, Francuska i Kina koja je udvostručila broj prijava u posljednjih pet godina. Broj prijava iz 39 država članica EPO-a je nepromijenjen i čini 44% svih patentnih prijava.

Tehnička područja iz kojih je podneseno najviše prijava i ove godine su područja digitalnih komunikacija (porast od 11,2%), medicinskih tehnologija (porast od 1%) i računalne tehnologije (porast od 1,8%), uz napomenu da prijave iz područja digitalnih tehnologija prožimaju i druga područja poput zdravstva, prometa i poljoprivrede.

Električni pogonski strojevi, uređaji i energetika, područja koja uključuju izume povezane s čistom energijom, najbrže su rasla među deset vodećih tehničkih područja, djelomično potaknuta procvatom baterijskih tehnologija (+48,0%). Područja poluvodiča (+19,9%) i audiovizualne tehnologije (+8,1%) također su snažno rasla, iako iz manje baze. Patentna aktivnost u farmaceutskim proizvodima nastavila je svoj stalni rast (+1,0%), istiskujući promet iz prethodnog razdoblja (-2,6%), te se prvi put u posljednjih deset godina našla među pet vodećih područja tehnologije. Biotehnologija (+11,0%) također je nastavila trend porasta.

Vodeći prijavitelj i dalje je Huawei sa 4 505 prijave, dok je na drugom mjestu LG sa 3 510 prijava. Qualcomm je sa 2 966 prijava pretekao Samsung na četvrtom mjestu i Ericsson na petom mjestu. Osim velikih kompanija, znatan je broj prijava od strane malih i srednjih poduzeća i individualnih izumitelja (svaka peta prijava), te 7% od strane sveučilišta i javnih istraživačkih organizacija.

Prema broju prijava, Hrvatska je zabilježila rast od 18,5% u broju podnesenih prijava (32 prijave u odnosu na 27 prijava u 2021. godini), što ju svrstava na 26. mjesto od 27 zemalja članica Europske Unije. Po broju Europskih prijava Hrvatska je na 31. mjestu između 39 članica EPO-a. U odnosu na broj prijava na milijun stanovnika Hrvatska je na 39. mjestu među „top 50“ zemalja iz kojih je EPO u 2022. godini zaprimio prijave.

 

Ispiši stranicu