20 | 11 | 2023

Posjet delegacije Ureda za intelektualno lastnino Republike Slovenije Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo

Fotografija čelnica DZIV-a i UIL-a

 

Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) je 14. studenog 2023. godine bio domaćin posjeta delegacije Ureda za intelektualno lastnino Republike Slovenije (UIL) u okviru kojega je održan radni sastanak.

Delegacije su na sastanku predvodile čelnice dviju institucija, gđa Karin Žvokelj, direktorica UIL-a te gđa Ljiljana Kuterovac, glavna ravnateljica DZIV-a, a u delegacijama su sudjelovali nadležni rukovoditelji i stručnjaci iz pojedinih  područja intelektualnog vlasništva oba ureda.

Najistaknutije teme sastanka bile su digitalizacija korisničkih usluga i poslovnih sustava u sklopu digitalne transformacije i s tim povezano uvođenje certificiranog sustava informacijske sigurnosti sukladno normi ISO 27001; razmjena iskustava vezanih za suradnju s međunarodnim organizacijama, osobito u odnosu na razvoj digitalnih poslovnih alata; planovi nacionalne implementacije najnovijeg zakonodavnog okvira Europske unije u području oznaka zemljopisnog podrijetla za industrijske i obrtničke proizvoda te razmjena mišljenja o aktualnom prijedlogu zakonodavnog paketa Europske unije iz područja patenata; nadzor kolektivnih organizacija za ostvarivanje autorskih i srodnih prava te promicanje sustava zaštite prava intelektualnog vlasništva, prvenstveno među malim i srednjim poduzećima.

Ovaj posjet, uzvratni je posjet UIL-a DZIV-u, te je nastavak inicijative za razvoj kontinuirane stručne bilateralne suradnje dvaju nacionalnih ureda za intelektualno vlasništvo susjednih država, koja se nakon pandemije COVID-19 nastavlja ponovno u obliku uzajamnih posjeta.

Ispiši stranicu