24 | 02 | 2020

Sastanak ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženke Divjak s predsjednikom Europskog patentnog ureda Antonijem Campinosom povodom konferencije „Intelektualno vlasništvo za Europsku uniju u svijetu izazova" održane u Zagrebu

Sastanak ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženke Divjak s predsjednikom Europskog patentnog ureda Antonijem Campinosom povodom konferencije „Intelektualno vlasništvo za Europsku uniju u svijetu izazova

Foto: PIXELL.hr/HR 2020

Povodom konferencije „Intelektualno vlasništvo za Europsku uniju u svijetu izazova", organizirane 19. i 20. veljače 2020. u Zagrebu u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održan je sastanak između delegacije Republike Hrvatske predvođene ministricom znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženkom Divjak i delegacije Europskog patentnog ureda (EPO) predvođene njegovim predsjednikom gosp. Antonijom Campinosom.

Sastanak je održan 19. veljače uoči otvaranja konferencije, a na njemu su uz ministricu Divjak i predsjednika Campinosa kao članovi hrvatske delegacije sudjelovali gosp. Tome Antičić,  državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja,  i gđa. Ljiljana Kuterovac, glavna ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV), a kao članovi delegacije Europskog patentnog ureda gosp. Christoph Ernst, potpredsjednik za pravne i međunarodne poslove, i gđa. Delia Cristina Brasfalean, savjetnica u uredu predsjednika.

Na sastanku je bilo riječi o prioritetima hrvatskog predsjedanja u području istraživanja i razvoja, inovacija i intelektualnog vlasništva te ulozi i aktivnostima Europskog patentnog ureda u području potpore inovacijama i konkurentnosti europskog gospodarstva. Istaknuta je aktivna uloga Republike Hrvatske kao članice Upravnog vijeća Europske patentne organizacije čije izvršno tijelo je Europski patentni ured,  kao  i vrlo uspješna stručna suradnja između EPO-a i DZIV-a, koja će biti dodatno ojačana predstojećim sklapanjem ugovora o suradnji između DZIV-a i EPO-a u području pretraživanja stanja tehnike za potrebe nacionalnih postupaka priznanja patenata na teritoriju Republike Hrvatske.

 

Ispiši stranicu