24 | 07 | 2023

Sudjelovanje Zavoda na godišnjem zasjedanju skupština Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO)

Fotografija sa prisutnim sudionicima godišnjeg zasjedanja skupštine Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO)

Izvor fotografije: WIPO

U Ženevi je od 4. do 16. srpnja 2023. održano 64. godišnje zasjedanje skupština Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), na kojem je sudjelovala delegacija Republike Hrvatske u sastavu: glavna ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) Ljiljana Kuterovac, voditeljica Odjela za europske i međunarodne poslove u DZIV-u Jelena Sekulić i drugi tajnik Ivan Pepić iz Stalne Misije Republike Hrvatske u Ženevi.

Na zasjedanju, na kojem je sudjelovao rekordan broj od približno 1200 predstavnika iz 193 zemlje članice WIPO-a, raspravljen je rad organizacije u protekloj godini te je donesen niz odluka vezanih uz njezino daljnje djelovanje i aktivnosti. S obzirom na dvogodišnji sustav planiranja programa i proračuna WIPO-a, na ovogodišnjem zasjedanju donesen je novi program i proračun za razdoblje 2024/2025.

Rad skupština WIPO-a i dalje je otežan kod donošenja odluka u bitnim pitanjima s obzirom na velike razlike između stavova zemalja u razvoju s jedne, te razvijenih država s druge strane. S druge strane, i dalje je izraženo neslaganje između SAD-a i država koje štite oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla te promiču njihovu zaštitu kroz sustav međunarodne registracije uspostavljen Lisabonskim ugovorom, među kojima su i Republika Hrvatska i Europska unija.

Zasjedanje je dijelom bilo obilježeno agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu. U vezi pitanja pomoći i suradnje WIPO-a s Ukrajinom radi ublažavanja posljedica agresije došlo je do glasanja u kojem je odlučeno da će se pomoć nastaviti i novi izvještaj podnijeti na zasjedanju skupština iduće godine.

Delegacija Republike Hrvatske aktivno je sudjelovala u radu skupština WIPO-a i pratećim koordinacijskim sastancima zemalja članica regionalne grupe Srednjoeuropskih i baltičkih zemalja (CEBS) te grupe Europske unije i njezinih članica te zajedničkim sastancima sa grupom B.

Na marginama zasjedanja skupština održan je događaj She inspires. CEBS Women Design, kojim su se predstavile zemlje iz regionalne grupe Srednjoeuropskih i baltičkih zemalja, a koji je uključivao reviju modnih dizajna odjeće i izložbu proizvoda kreativnog dizajna koje su izradile dizajnerice iz zemalja ove regionalne  grupe.

Republika Hrvatska je na izložbi predstavila senzornu stolicu za djecu koju je dizajnirala hrvatska izumiteljica Dorja Benussi, a na modnoj reviji modnu kolekciju Katarine Matulin s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U sklopu 64. Opće skupštine održana je i ceremonija dodjele WIPO Global Awards za 2023. godinu. Njome se nagrađuju poduzetnici koji učinkovito koriste prava intelektualnog vlasništva za komercijalizaciju i pozitivno doprinose društvu svojom kreativnosti i inventivnosti u područjima kreativnih industrija, hrane, okoliša i zdravlja. Ove godine bilo je ukupno 548 prijava iz 58 zemalja. Od 25 malih i srednjih poduzeća finalista iz cijelog svijeta, među dobitnicima bila je i slovenska tvrtku Aerosol Magee Scientific koja proizvodi instrumente za mjerenje kvalitete zraka zasnovane na inovativnim tehnologijama te svoje inovativne proizvode štiti pravima intelektualnog vlasništva.

Galerija fotografija

Ispiši stranicu