13 | 10 | 2023

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održava se 21. međunarodna izložba inovacija ARCA

Plakat za izložbu ARCA

Izvor: www.inovatorstvo.com; 21. međunarodna izložba inovacija ARCA 2023

Izložba je otvorena od 12. do 14. listopada, a izloženo je više od 200 inovacija i novih tehnologija koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnoga i javnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te uspješnih inovativnih kao i tek utemeljenih tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Moldavije, Češke, Belgije, Njemačke, Turske, Kine, Irana, Poljske, Srbije, Slovenije itd.

Organizator je izložbe Hrvatska zajednica inovatora, a suorganizatori su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora IFIA, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska zajednica tehničke kulture. I ove godine Državni zavod za intelektualno vlasništvo pokrovitelj je izložbe uz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo poljoprivrede.

Uz predstavljanje Zavoda na info pultu tijekom izložbe, kao predstavnica Zavoda mr.sc. Tanja Milović održat će predavanje Što je intelektualno vlasništvo i koja je njegova svrha u petak, 13. listopada.2023.g. Teme će obuhvatiti pravo intelektualnog vlasništva kao sustava pravnih instrumenata kojima se uređuje način stjecanja intelektualnoga vlasništva i način zaštite od njegova neovlaštenog korištenja. U sklopu izložbe održat će se Inovacijski forum u organizaciji Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o temi Društvene znanosti kao pokretač socijalnih inovacija u doba kriza te radionica namijenjena nastavnicima i mentorima pod nazivom Ključni akteri finskog obrazovnog sustava, gdje će gostujući finski predavač predstaviti ključne izvrsnosti finskoga obrazovnog sustava. Tijekom triju dana održavanja izložbe održat će se i STEM radionice za mlade svih uzrasta. Zadnjeg dana izložbe 14. listopada bit će dodijeljene i nagrade najuspješnijim izlagačima te neizostavna nagrada Grand Prix za najbolju inovaciju sajma.

Izložba inovacija ARCA već godinama po uzoru na najutjecajnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promiče izumiteljstvo i inovacije i jedno je od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodnoga saveza nacionalnih udruga izumitelja (International Federation of Inventors’ Associations – IFIA).

Program izložbe

Ispiši stranicu