6.9.2023.

Javni natječaj za imenovanje zamjenika glavnog ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo

Državni zavod za intelektualno vlasništvo raspisuje JAVNI NATJEČAJ za imenovanje zamjenika glavnog ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo pročitaj više »

24.7.2023.

Sudjelovanje Zavoda na godišnjem zasjedanju skupština Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO)

U Ženevi je od 4. do 16. srpnja 2023. održano 64. godišnje zasjedanje skupština Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Na zasjedanju, na kojem je sudjelovao rekordan broj od približno 1200 predstavnika iz 193 zemlje članice WIPO-a, raspravljen je rad organizacije u protekloj godini te je donesen niz odluka vezanih uz njezino daljnje djelovanje i aktivnosti. Na marginama zasjedanja skupština održan je događaj She inspires. CEBS Women Design. pročitaj više »

11.7.2023.

Obavijest korisnicima o novoj elektroničkoj usluzi za podnošenje prijave industrijskog dizajna pri Zavodu

Od 11. srpnja 2023. pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo u funkciji je nova  elektronička usluga za podnošenje prijave industrijskog dizajna  Prijava (registracija) žiga i industrijskog dizajna, umjesto dosadašnje istovrsne podusluge u okviru usluge e-Prijava industrijskog vlasništva. pročitaj više »

10.7.2023.

Nacionalni dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija, 10. srpnja

Nikola Tesla, jedan od neospornih i bezvremenih genija tehnologije i znanosti, rođen je 10. srpnja 1856. u ličkom selu Smiljan. Odlukom Hrvatskog sabora od 2014. godine, deseti srpnja proglašen je Nacionalnim danom Nikole Tesle - danom znanosti, tehnologije i inovacija.   pročitaj više »

7.7.2023.

Održana Ljetna škola za intelektualno vlasništvo Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo u Hrvatskoj, Dubrovnik, 26. lipnja – 7. srpnja 2023.

U Dubrovniku je od 26. lipnja do 7. srpnja održana deveta po redu Ljetna škola za intelektualno vlasništvo Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo  (WIPO, Ljetna škola) provedena u suradnji WIPO-a, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i Sveučilišta u Dubrovniku. pročitaj više »

12.6.2023.

EUIPO objavio studiju povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja

Povodom Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja koji se ove godine obilježava 12. lipnja, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je treće izdanje studije koja se bavi percepcijom europskih građana o pravima intelektualnog vlasništva te mjerom u kojoj europski građani poštuju ta prava, pod izvornim nazivom „European Citizens and Intellectual Property: Perception, Awareness and Behaviour - 2023“. pročitaj više »

2.6.2023.

Obavijest korisnicima o novoj samostalnoj elektroničkoj usluzi za podnošenje prijave žiga pri Zavodu

Od 2. lipnja 2023. pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo u funkciji je nova samostalna elektronička usluga za podnošenje prijave žiga pod nazivom Prijava (registracija) žiga, umjesto dosadašnje istovrsne podusluge u okviru usluge e-Prijava industrijskog vlasništva. pročitaj više »

1.6.2023.

Od 1.lipnja 2023. u primjeni je Sustav jedinstvenog patenta te Jedinstveni sud za patente Europske unije

Od 1. lipnja 2023. temeljem Uredbi (EU) br. 1257/2012 i (EU) ) br. 1260/2012. u primjeni je Sustav tzv. jedinstvenog patenta (europskog patenta s jedinstvenim učinkom), Jedinstveni sud za patente te Pravila koja se odnose na zaštitu jedinstvenog patenta u Europskoj uniji. Navedeni sustav  djelovat će usporedo s postojećim sustavima nacionalnih patenata i sustavom europskog patenta kojim upravlja Europski patentni ured (EPO), a administriranje sustava jedinstvenog patenta obavljat će također EPO. pročitaj više »

19.5.2023.

Objavljeno Izvješće Europske komisije o zaštiti i provedbi prava intelektualnog vlasništva u trećim zemljama

Europska komisija objavila je 17. svibnja 2023. godine Izvješće o zaštiti i provedbi prava intelektualnog vlasništva u trećim zemljama. U Izvješću se utvrđuju zemlje izvan Europske unije (treće zemlje) u kojima, slijedom provedenih analiza i rezultata javnog savjetovanja, stanje zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva nije na zadovoljavajućoj razini. pročitaj više »

17.5.2023.

EU Promatračnica EUIPO-a objavila poziv za dodjelu financijske potpore

Peti poziv namijenjen je za dodjelu financijske potpore aktivnostima usmjerenim jačanju javne svijesti o intelektualnom vlasništvu. Zahtjevi se podnose EUIPO-u koristeći elektronički obrazac za prijavu (e-obrazac) najkasnije do 31. svibnja 2023. g. u 13:00 sati (po lokalnom vremenu). Detaljni uvjeti ovog poziva objavljeni su u Smjernicama za podnositelje. pročitaj više »

5.5.2023.

Preporuka Europske komisije o borbi protiv internetskog piratstva sportskih i drugih sadržaja prenošenih uživo

Europska komisija usvojila je 4. svibnja 2023. godine Preporuku o tome kako se boriti protiv internetskog piratstva sportskih te drugih događaja koji se prenose uživo, kao što su koncerti i kazališne predstave.Radi se o neovlaštenim internetskim prijenosima sadržaja zaštićenih autorskim i/ili srodnim pravima koji imaju komercijalni značaj te kojima se izravno nanosi šteta nositeljima prava. pročitaj više »

24.4.2023.

Zavod obilježava Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja 2023.

Kao i prethodnih godina, Državni zavod za intelektualno vlasništvo obilježava Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, koji se ove godine obilježava pod motom „Žene i intelektualno vlasništvo: ubrzavanje inovacija i kreativnosti“, te njime slavimo stav "moguće je" iskazan od strane žena izumiteljica, kreatorica i poduzetnica diljem svijeta te njihov rad na pomicanju granica. pročitaj više »

24.4.2023.

EUIPO objavio novu studiju „Žene u dizajnu“

Dizajnerice su nedovoljno zastupljene u dizajnerskoj struci i stvaranju registriranih dizajna Zajednice, a zarađuju manje od svojih muških kolega. To su glavni zaključci studije Žene u dizajnu koju je danas objavio Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO). pročitaj više »

20.4.2023.

E-Prijava industrijskog vlasništva uključena u sustav e-Pristojbe

Obavještavamo korisnike da je od 20.4.2023. usluga Zavoda, e-Prijava industrijskog vlasništva uključena u sustav e-Pristojbe (SeP) putem Modula za povezivanje s elektroničkim uslugama.
Plaćanjem naknade troška putem SeP-a ispunjena je obveza dostave dokaza o uplati te isti nije potrebno Zavodu dostavljati u fizičkom ili elektroničkom obliku. pročitaj više »

19.4.2023.

Drugi posjet delegacije Žalbenih vijeća EUIPO-a Zavodu

Temeljem uspostavljene suradnje, u ponovnom posjetu Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (dalje: Zavod) boravila je 18. travnja 2023. godine delegacija Žalbenih vijeća koja djeluju pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO). Delegaciju je predvodio g. João Negrão, predsjednik Žalbenih vijeća, a uz njega su u stručnom posjetu sudjelovali gđa. Virginia Melgar, voditeljica Petog žalbenog vijeća te g. Goran Marjanović, akreditirani medijator i predstavnik Službe za alternativno rješavanje sporova pri EUIPO-u (Alternative Dispute Resolution, dalje: ADR). pročitaj više »

Ispiši stranicu