1.7.2019.

Objava Izmjene i dopune Pravilnika prema Ugovoru o suradnji na području patenata (PCT Pravilnika)

Obavještavamo korisnike da je u Narodnim novinama - Međunarodni ugovori br. 6/2019 dana 19. lipnja 2019. godine objavljen Potvrđeni primjerak izmjene i dopune Pravilnika prema Ugovoru o suradnji na području patenata (PCT), u izvorniku na engleskom jeziku i u prijevodu na hrvatskom jeziku.
  pročitaj više »

17.6.2019.

Studija o procjenama prijetnje kaznenih djela protiv intelektualnog vlasništva

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je studiju pod izvornim nazivom Intellectual Property Crime Threat Assessment 2019 koja se bavi procjenama prijetnje koju predstavljaju povrede prava intelektualnog vlasništva odnosno krivotvorenje i piratstvo za nekoliko proizvodnih sektora, kao i horizontalne čimbenike koji utječu na tu vrstu kaznenih djela.
  pročitaj više »

12.6.2019.

Obavijest o objavi Uredbe (EU) 2019/933 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. svibnja 2019. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 469/2009 o svjedodžbi o dodatnoj zaštiti za lijekove

U Službenom listu Europske unije L 153 od 11. lipnja 2019. godine objavljena je Uredba (EU) 2019/933 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. svibnja 2019. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 469/2009 o svjedodžbi o dodatnoj zaštiti za lijekove. pročitaj više »

11.6.2019.

Objavljena studija EUIPO-a o rizicima krivotvorenih proizvoda za potrošače

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je još jednu u nizu studija koje se bave problemima krivotvorenja odnosno piratstva (povreda prava intelektualnog vlasništva), pod izvornim nazivom „2019 Qualitative Study on Risks Posed by Counterfeits to Consumers”. Studiji EUIPO-a može se pristupiti putem sljedeće poveznice.
  pročitaj više »

10.6.2019.

Udruga nositelja prava na žig (BOA) obilježila Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja uništenjem krivotvorene robe

Udruga nositelja prava na žig (BOA) obilježila je dan borbe protiv krivotvorina skupnim uništenjem raznovrsne oduzete krivotvorene robe pod Carinskim nadzorom na lokacijama u Zagrebu i Luci Ploče.
  pročitaj više »

10.6.2019.

LAOS pristupa sustavima TMview i DesignView

Od ovog tjedna Ured za intelektualno vlasništvo Laoske Narodne Demokratske Republike (LAO DIP) omogućio je pristup podacima o svojim žigovima i dizajnu putem alata za pretraživanje TMview i DesignView
  pročitaj više »

10.6.2019.

Kambodža pristupila sustavu DesignView

Od ovog tjedna Ministarstvo industrije i obrta Kraljevine Kambodže omogućilo je pristup podacima o svojem dizajnu putem alata za pretraživanje DesignView.
  pročitaj više »

7.6.2019.

Održan sastanak Skupine za suradnju s nositeljima prava intelektualnog vlasništva

U prostorijama Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) održan je 6. lipnja 2019. godine sastanak Skupine za suradnju s nositeljima prava intelektualnog vlasništva (SSNOPIV), koju čine predstavnici tijela nadležnih za provedbu prava intelektualnog vlasništva, predstavnici udruga nositelja prava intelektualnog vlasništva, predstavnici pojedinih grana industrija koje su potencijalno ugrožene povredama prava intelektualnog vlasništva te predstavnici udruga potrošača. pročitaj više »

6.6.2019.

Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja, 6. lipnja 2019.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je Izvješće o statusu povreda prava intelektualnog vlasništva za 2019. godinu – Zašto su prava intelektualnog vlasništva važna, povrede prava intelektualnog vlasništva i borba protiv krivotvorenja i piratstva. U istraživanju koje je proveo EUIPO pokazalo se da je godišnji gubitak koji nastaje kao posljedica krivotvorenja i piratstva u 11 gospodarskih sektora u EU iznosi oko 56 milijardi eura, a u Republici Hrvatskoj taj gubitak iznosi 334 milijuna eura Izvršni sažetak Izvješća  Infografike pročitaj više »

28.5.2019.

Započela 8. Međunarodna Ljetna škola za intelektualno vlasništvo

Akademija Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo u suradnji sa Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo i Sveučilištem u Zagrebu, održava osmu međunarodnu Ljetnu školu za intelektualno vlasništvo.
  pročitaj više »

28.5.2019.

DZIV objavio izvješće o provedenom savjetovanju o Nacrtu prijedloga zakona o patentu i prijedlogu iskaza o procjeni učinaka propisa na portalu „e-Savjetovanja“

Državni zavod za intelektualno vlasništvo dana 24. svibnja 2019. godine zatvorio je savjetovanje, a 28. svibnja 2019. godine objavio izvješće o provedenom savjetovanju na stranici Središnjeg državnog portala „e-Savjetovanja“. pročitaj više »

28.5.2019.

Dodijeljene nagrade pobjednicima natječaja "Original je uvijek bolji"

Dana 27. svibnja 2019. godine u prostorijama Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo održana je svečanost dodjele priznanja i nagrada pobjednicima natječaja "Original je uvijek bolji". pročitaj više »

28.5.2019.

Otvoren natječaj Sveučilišta u Zagrebu za upis na Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Intelektualno vlasništvo

Sveučilište u Zagrebu otvorilo je natječaj za upis na Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Intelektualno vlasništvo, u akademskoj godini 2019./2020., za stjecanje akademskog naziva: sveučilišni specijalist/specijalistica intelektualnog vlasništva. pročitaj više »

20.5.2019.

Objavljene dvije nove direktive Europskog parlamenta i Vijeća

U Službenom listu Europske unije L 130 od 17. svibnja 2019. godine objavljene su dvije direktive iz područja autorskog i srodnih prava: Direktiva (EU) 2019/790 i Direktiva (EU) 2019/789. Obje direktive usmjerene su na modernizaciju propisa iz područja autorskog i srodnih prava u Europskoj uniji i prilagodbu istih potrebama suvremenog digitalnog doba.   pročitaj više »

13.5.2019.

Predstavljeno izvješće „Needs Assessment Report and Outcome of the Fact Finding Mission to the Government of Croatia“

Dana 10. svibnja 2019. u prostorijama Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo predstavljeno je izvješće „Needs Assessment Report and Outcome of the Fact Finding Mission to the Government of Croatia“. pročitaj više »

Ispiši stranicu